PolicyWatch

Langsom udfasning af coronapasset begynder mandag

Med få undtagelser forsvinder coronapasset i løbet af sommeren. Men det er stadig et godt redskab til at bevare kontrollen over epidemien, siger sundhedsministeren.

Fra på mandag skal der ikke længere vises coronapas på blandt andet biblioteker. | Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Coronapasset består og er et nøglepunkt i den fortsatte åbning af vores samfund. Det fastslog justitsminister Nick Hækkerup (S) på et pressemøde om en ny genåbningsaftale kort efter klokken fire torsdag morgen.

Coronapasset er et bevis på, at man enten er vaccineret, har været smittet inden for det seneste halve år eller har en negativ coronatest, der maksimalt er 72 timer gammel. Knap en tredjedel af den danske befolkning er vaccineret mod coronavirus.

Forud for forhandlingerne modtog partierne et notat, hvor Statens Serum Institut med de nuværende restriktioner forventer et kraftigt fald i antallet af smittede fra slutningen af juni.

Ifølge instituttet vurderes coronapasset "fortsat at have en stor betydning for incitamentet til at blive testet" samt "på at mindske risikoen for smitte generelt".

"Coronapasset bliver stille og roligt udfaset. Det kan man så godt leve med, fordi det samtidig betyder, at man må andre ting," sagde De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, på pressemødet tidligt torsdag morgen.

Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, havde lige som Pape gerne set coronapasset skrottet helt med enkelte undtagelser hen over sommeren - i nattelivet, ved ind- og udrejse og ved større forsamlinger.

Hun konstaterede, at "vi er nået et godt stykke af vejen, men vi er bestemt ikke kommet hele vejen".

"Den holdning er der ikke et flertal for, må vi konstatere. Der er en lang række af de røde partier, som synes, at coronapasset skal anvendes flest mulige steder og i længst mulig tid," sagde Løhde.

Udfasning begynder mandag

Af aftaleteksten fremgår det, at udfasningen af coronapasset vil begynde allerede fra mandag de steder, hvor der er mindst smitterisiko.

Det gælder blandt andet på biblioteker, i fritids- og foreningsaktiviteter - eksklusive idræt - samt i folkeoplysning.

Derefter sker der en gradvis udfasning af kravet om coronapas på de steder, hvor der er større smitterisiko henimod 1. september, hvor kravet bortfalder.

Dog vil man fortsat skulle fremvise coronapas indtil 1. oktober i nattelivet samt i forbindelse med udendørs arrangementer med flere end 2000 siddende tilskuere og indendørs stående arrangementer.

"Det er vigtigt, at vi fortsat overvåger smitten og slår ned på lokale smitteudbrud, så vi bevarer epidemikontrollen. Her er coronapas et vigtigt redskab, og udfasningen af coronapas vil derfor ske gradvist hen over sommeren," udtaler sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse.

Særligt de blå partier havde presset på for at få coronapasset helt afskaffet pånær i nattelivet og ved store forsamlinger samt ved rejser ind og ud af Danmark.

Den nye aftale er indgået mellem regeringen og Venstre, Dansk Folkeparti, SF, De Radikale, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet.

Politisk flertal efter genåbningsforhandlinger: De fleste restriktioner er udfaset i september 

Mere fra PolicyWatch

Hvert tredje nyudlån vil blive ramt af Risikorådets forslag

Særligt de yngre boligkøbere vil mærke effekten, hvis Det Systemiske Risikoråds anbefaling om at begrænse afdragsfrie lån bliver gennemført. Rådet forventer, at forslaget "kun i begrænset omfang" vil påvirke prisudviklingen på boligmarkedet.

De Linde-højhus på Aarhus Havn sikret politisk flertal

Borgmesterpartiet i Aarhus stemmer ja til et 139 meter højhus på Mindet på tirsdagens byrådsmøde, og dermed er der flertal for projektet, som også har støtte fra V og K. Enhedslisten og SF stemmer imod projektet som Olav de Linde står bag.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier