Region Sjælland overtager lægevagten fra praktiserende læger

Frem mod 2022 vil Region Sjælland overtage ansvar for lægevagten fra praktiserende læger, der opsagde aftale.
Foto: Casper Dalhoff/MAG
Foto: Casper Dalhoff/MAG
AF RITZAU

Som den første region uden for hovedstaden vil Region Sjælland selv stå for at drive lægevagten. Regionen har indgået en aftale med de praktiserende læger, der står for lægevagten i dag, om at regionen gradvist overtager ansvaret frem mod 2022.

"Vi har i en periode haft nogle udfordringer med, at de praktiserende læger ikke har kunnet bemande de decentrale lægevagter. Derfor har vi lavet en aftale om, at vi selv overtager lægevagten i en overgangsordning frem mod 2022," siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S).

Allerede til september begynder den gradvise overdragelse af lægevagten til regionen. Det sker, når Region Sjælland overtager bemandingen af lægevagten i Vordingborg, Ringsted, Nakskov, Kalundborg og Nykøbing Sjælland.

Fra oktober 2022 vil regionen have overtaget den samlede ledelse af lægevagten og stå for ansvaret for at bemande lægevagten. De 11 nuværende konsultationssteder, der er spredt ud over regionen, fastholdes.

De praktiserende læger, der ønsker det, kan fortsat indgå i lægevagten sammen med de læger, som regionen ansætter.

Om man også skal have andre faggrupper - eksempelvis sygeplejersker - til at bemande lægevagten fra 2022 er ifølge Heino Knudsen for tidligt at sige.

"Nu skal vi have lidt tid til at arbejde med, hvilken model der er bedst. Vi ser på en række muligheder, herunder om der kan være nogle synergier med nogle af de nærklinikker, vi har oprettet," siger Heino Knudsen.

Overgangsordningen frem mod 2022 er aftalt mellem regionen og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og kommer, efter at PLO Sjælland i foråret opsagde den nuværende aftale.

"Det er en lille smule vemodigt, at vi er i en situation, hvor vi ikke længere kan passe vores patienter 24 timer i døgnet. Men vi opsagde lægevagtsaftalen i februar, fordi vi ikke længere kunne opfylde de forventninger, der var til os i aftalen med regionen," siger formand for PLO Sjælland Camilla Høegh-Guldberg.

Hun mener, der er tale om en "fredelig og planlagt" overtagelse fra regionens side af lægevagten. Det står ifølge lægeformanden i modsætning til situationen i Region Hovedstaden.

Her førte uenighed mellem parterne til, at regionen oprettede Akutordningen 1813. Den er bemandet af ansatte sygeplejersker, læger og andre sundhedsprofessionelle.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også