Fødevareminister vil halvere landets tonstunge madspild

Professor mener, at det er opnåeligt at halvere landets årlige madspild, siger han til Politiken.
Fødevareminister, Rasmus Prehn (S). | Foto: Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix
Fødevareminister, Rasmus Prehn (S). | Foto: Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

I Danmark forsvinder der årligt 814.000 ton mad som spild, og størstedelen forsvinder, inden det når ud til forbrugerne.

Det viser en ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen.

Det er noget som fødevareminister Rasmus Prehn (S) ifølge Politiken kalder "virkelig voldsomt", og som han derfor vil forsøge at mindske.

"Jeg tænker, at vi mindst skal halvere madspildet, men om vi kan det, ved jeg endnu ikke. Vi er nødt til først at have et mere oplyst grundlag at måle ud fra," siger han til mediet.

Det tonstunge madspild hvert år er også noget, som overrasker Jørgen Dejgård Jensen fra Københavns Universitet, hvor han forsker i, hvordan industrien kan blive bedre til at udnytte sine producerede fødevarer.

"15-20 procent af vores fødevarer ender med ikke at blive spist," siger han til Politiken.

"Det er i den grad ressourcespild." Professoren mener, at fødevareministerens mål om at halvere madspildet, er opnåeligt.

Opgørelsen af madspild er et krav fra EU-Kommissionens side. Den giver regeringen muligheden for at følge med i, om forskellige initiativer har en indvirkning på at få mindsket spildet.

Vil man sammenligne det nuværende årlige madspild med tidligere år, kan det dog blive svært, oplyser Miljøstyrelsen.

Det skyldes, at der tidligere er blevet brugt andre metoder til at opgøre spildet.

Ud af de 814.000 ton madspild forsvinder 429.000 af dem, inden de overhovedet er nået ud til forbrugerne. 247.000 ton forsvinder som spild i husholdningerne og supermarkederne.

Formår Danmark at nedbringe madspildet, kan det komme til at gavne miljøet. Det vurderer Thomas Fruergaard Astrup, der er professor hos DTU Miljø.

Tidligere har han ifølge Politiken lavet en beregning for Miljøstyrelsen, som viser, at hvis madspild helt kan undgås, så vil det kunne spare atmosfæren for, hvad der svarer til en tiendedel af det danske klimamål i 2030.

Vækstfonden skyder kvart milliard i Too Good to Go 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også