PolicyWatch

Sådan ser restriktionerne ud efter 1. august

OVERBLIK: Søndag rullede yderligere restriktioner tilbage efter pandemien. Se hvilke restriktioner der er forsvundet, og hvilke der forbliver i kraft.

Coronapasset er ikke længere nødvendigt for at komme på museum. | Foto: SSI

Søndag bortfaldt en lang række af de restriktioner, der har været i kraft med henblik på at bremse smitten med coronavirus. Nu kan man igen køre i regionaltog uden pladsbillet, tage til fodboldkampe som udebanefan og droppe coronapasset på museer og til mindre koncerter.

Men restriktionerne kan også være svære at få overblik over. Her kan du læse, hvilke restriktioner der nu er bortfaldet, og hvilke der stadig er gældende.

Disse restriktioner forsvandt søndag:

Coronapas

Man skal ikke længere fremvise coronapas, når man går på museum eller besøger spillesteder, teatre og biografer med færre end 500 tilskuere.

Kravet om coronapas ophæves også for forlystelsesparker, zoologiske haver, markeder samt for indendørs og udendørs idrætsarrangementer som for eksempel fodboldkampe.

Fitnesscentre skal ikke længere systematisk tjekke coronapas.

Krav om pladsbillet i toget

Man behøver ikke længere have en pladsbillet for at køre med regionaltog. Kravet er dog stadig gældende i DSB's intercity- og intercitylyntog.

Udebanefans til fodbold

Det bliver igen tilladt for fodboldklubber at åbne billetsalget til udebanetribunerne.

Arealkrav

Arealkravet lempes til to kvadratmeter per person på alle områder. Det planlægges udfaset helt 1. september.

Testkrav på uddannelsessteder

Det er ikke længere et krav, at man bliver testet, inden man tropper op på efterskoler, daghøjskoler, ungdoms- og voksenuddannelser samt videregående uddannelser. Nu er det blot en opfordring.

Større arrangementer

Deltagerbegrænsningen ophæves for dyrskuer, mens det hæves fra 500 til 3000 for udendørs markeder. For indendørs markeder hæves det fra 100 til 500.

For udendørs motionsevents stiger det maksimale deltagerantal fra 5000 personer inddelt i grupper à 500 til 10.000 inddelt i grupper à 500.

Indendørs arrangementer med stående gæster åbner igen med maksimalt 3000 gæster i grupper à 500.

Her er der stadig restriktioner

Det er dog ikke helt slut med restriktioner. Disse gælder stadig:

Mundbind/visir

Man skal fortsat bære mundbind eller visir, når man står eller går i tog og busser. Det gælder til 1. september.

Coronapas

Man skal stadig vise coronapas på restauranter og andre indendørs serveringssteder, på festivaler og sommerlejre samt ved indendørs arrangementer med siddende publikum, i lege- og badelande samt liberale serviceerhverv med tæt fysisk kontakt.

I fitnesscentre vil der også stadig være krav om coronapas, men det vil kun blive tjekket med stikprøvekontrol.

De fleste steder gælder kravet om coronapas til 1. september. For natklubber og de største kulturarrangementer gælder det til 1. oktober.

Åbningstider

Barer må stadig ikke holde åbent efter klokken 02.00, ligesom butikker heller ikke må sælge alkohol derefter. Det gælder til 1. september, hvor også natklubber og diskoteker kan åbne.

Opfordring til test

Der gælder stadig en generel opfordring til test på arbejdspladser - dog ikke for færdigvaccinerede og tidligere smittede.

De ældste elever i grundskolen samt på efterskoler, frie fagskoler og folkehøjskoler, der ikke er vaccineret eller tidligere smittet, opfordres kraftigt til at tage to ugentlige test. Det gælder til udgangen af september.

Ensretning i store butikker

Det er indtil 1. oktober fortsat et krav til butikker på mere end 2000 kvadratmeter, at trafikken inde i butikken ensrettes. Butikken skal også stadig tælle kunder for at sikre, at der ikke kommer for mange ind.

Kilder: Coronasmitte.dk og seneste genåbningsaftale fra 10. juni på Justitsministeriets hjemmeside.

Partier afviser nye coronarestriktioner for ikkevaccinerede

Mangel på arbejdskraft koster ordrer i restauranterne 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier