PolicyWatch

Partier varsler opgør med testtelte og coronaens særstatus

Det er tid til politisk at overveje at deaktivere epidemiloven, mener Enhedslisten, der får borgerlig støtte.

Peder Hvelplund fra Enheldslisten foreslår at deaktivere epidemiloven i løbet af efteråret. | Foto: Ida Marie Odgaard

Enhedslisten og flere borgerlige partier erklærer sig klar til i efteråret at fjerne covid-19’s særstatus som en samfundskritisk sygdom. Partierne ønsker dermed at fratage regeringen dens særlige magtbeføjelser, og de lægger samtidig op til at kvitte massetestningen af danskerne. Det skriver Jyllands-Posten.

"Jeg synes klart, at vi nu skal have politiske overvejelser om at deaktivere epidemiloven," siger Enhedslistens coronaordfører, Peder Hvelplund (EL), til Jyllands-Posten.

"Med det nuværende billede, og forudsat at der for eksempel ikke kommer en ny variant, har jeg svært ved at se andet, end at vi kan deaktivere epidemiloven i løbet af efteråret og senest omkring nytår."

Peder Hvelplund mener, at corona til den tid bør rangere på linje med for eksempel influenza, og at de særlige regler, der gælder for corona, og de særlige beføjelser knyttet til den, skal være bortfaldet.

Samtidig ser Peder Hvelplund for sig, at massetestsystemet udfases i løbet af efteråret i takt med, at flere bliver vaccineret, og coronapasset udfases. Testsystemet skal erstattes af spildevandsovervågning.

Synspunktet støttes af De Konservative.

"Når vi kommer i slutningen af september eller starten af oktober, er vi der, hvor covid er en smitsom sygdom ligesom kyssesyge og falsk strubehoste, så der bør vi ophæve coronas særstatus og fjerne regeringens beføjelser på coronaområdet," siger De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, som tager forbehold for, at en ny variant, der er endnu mere smitsom, dukker op.

"Som situationen ser ud nu med deltavarianten og den høje vaccinationstilslutning, ser jeg ikke nogen grund til, at vi har særstatus for corona," siger han til Jyllands-Posten.

Hoteller lider stadig under mangel på turister 

Arealkrav i danske kirker ophæves fra lørdag

De Radikale ønsker Christiansborg ned i tempo 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier