Dansk Industri savner mere fokus på CO2-lagring

I regeringens nye finanslovsudspil når Danmark ikke i mål 70 pct.-målsætningen. Dog ser DI muligheder for forbedringer.
Troels Ranis, branchedirektør i Dansk Industri, håber, at der kommer mere fokus på CO2-fangst og lagring. | Foto: PR / Dansk Industri
Troels Ranis, branchedirektør i Dansk Industri, håber, at der kommer mere fokus på CO2-fangst og lagring. | Foto: PR / Dansk Industri

I regeringens nye finanslovsudspil er der ikke lagt op til nye store investeringer på klimaområdet, som det ellers var tilfældet i sidste års udspil.

Det er heller ikke gået ubemærket forbi hos regeringens støttepartier, hvor flere af dem har været ude med kritik af det nye udspil for ikke at have tilstrækkelige ambitioner for den grønne omstilling.

Med det nye udspil er der en manko i drivhusgasudledningen på 11,8 mio. ton i 2030.

Hos DI ser man imidlertid muligheder inden for CO2-fangst og lagring (CCS), hvor regeringen med fordel kan øge sit fokus for at reducere mankoen på 11,8 mio. ton CO2.

"Skal vi videre, så kan vi jo se på at fange noget mere dansk CO2. Vi har lagt en rapport frem til regeringen, hvor vi bl.a. siger, at potentialet for CO2-reduktion er stort," siger Troels Ranis, branchedirektør i Dansk Industri.

"Der ligger en aftale på området for at gøre noget i Nordsøen for CCS, og det er jo udmærket. Men det er ikke nok. Vi venter derfor på et større strategiudspil fra regeringen, og mulighederne er mange for at reducere den her manko, der fremgår af finanslovsudspillet på 11,8 mio. ton i 2030. Så her havde vi jo gerne set nogle nye tanker," tilføjer han.

Det forventes, at regeringen vil komme med en langsigtet strategi for CO2-fangst og lagring i Danmark senere på året.

DI har selv været ude med en rapport i efteråret 2020, hvori der redegøres for, hvordan Danmark, ifølge DI, skal nå 70 pct.-målsætningen. 

Et andet punkt, som Troels Ranis fremhæver, er planerne for de danske energiøer, som skal ligge i henholdsvis Nordsøen og Østersøen.

"I sommerferien var vi ude med en melding om, at en hurtigere etablering af energiøerne kan give yderligere CO2-reduktion i forhold til mankoen i 2030. Så her så vi også gerne, at ambitionsniveauet blevet hævet. Fordi vi tror på, at vi kan realisere energiøerne, ikke efter, men i 2030," siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også