Regioner kræver flere finanslovsmillioner til drikkevand

Danske Regioner vil have 100 millioner ekstra om året til indsats mod forurening, som truer drikkevandet.
Det fanske drikkevand er truet af forurening, og der er behov for langt flere penge til at håndtere opgaven, lyder det fra Danske Kommuner. | Foto: Frederik Timm Bentsen
Det fanske drikkevand er truet af forurening, og der er behov for langt flere penge til at håndtere opgaven, lyder det fra Danske Kommuner. | Foto: Frederik Timm Bentsen
AF RITZAU

Listen over jordforureninger, der kan være en trussel for det danske grundvand, fortsætter ifølge Danske Regioner med at vokse.

Der skal derfor sættes flere penge af til at håndtere opgaven, mener regionerne, som har ansvaret for indsatsen over for jordforurening.

Regionerne ønsker 100 millioner kroner ekstra om året til opgaven på finansloven, som regeringen mandag kom med sit forslag til. Sidste år blev brugt cirka 45 millioner kroner på pesticidforureninger. Af dem var cirka to tredjedele rettet mod at sikre grundvandet.

"Vi får hele tiden en større og større palette af grunde, der skal undersøges. Derfor udvider opgaven sig konstant," siger Heino Knudsen (S), formand for Region Sjælland og formand for Danske Regioners Udvalg for Miljø og Ressourcer.

"Det vil være til undersøgelser af grunde, vi mistænker for forurening, og for at rense op de steder, grundvandet er allermest truet," fortæller han.

Der er fundet pesticider i omkring halvdelen af landets drikkevandsboringer. Hvis man bliver nødt til at lukke dem, skal der trækkes vand fra andre boringer, fortæller han.

"Det vil på langt sigt være katastrofalt for den danske vandforsyning, hvis det spreder sig for meget. Vi ser flere og flere pressede boringer," siger Heino Knudsen.

SF vil krave krav med til forhandlinger

I øjeblikket har Danske Regioner kendskab til cirka 17.000 steder med jordforurening, som kan være en risiko for grundvandet. Med 100 millioner kroner ekstra om året vil regionerne kunne undersøge yderligere 1000 lokaliteter og foretage endnu 12 oprensninger om året. Det svarer til cirka en tredobling, fortæller Heino Knudsen.

"Vi lavede sidste år 360 historiske undersøgelser, 280 indledende undersøgelser og små 100 videregående undersøgelser. Så det vil betyde en markant stigning," siger han.

I regeringens finanslovsforslag var der ifølge regionerne ikke øremærket penge til grundvandet. Det kan der dog nå at komme i den endelige aftale, der vedtages i december.

SF vil tage et krav om et sådant beløb med til forhandlingerne, siger miljøordfører Carl Valentin.

"Regeringen har fremlagt et udspil, som ignorerer den drikkevandskrise, vi står i. Det kan vi ikke leve med i SF. Vi mener, det er akut, at der skal sættes ind i kampen for vores drikkevand," siger Carl Valentin.

Naturfredningsforening savner fokus på drikkevand i finanslovsudspil 

Finanslov: Grøn omstilling i centrum for skrumpet milliardreserve 

SF's drikkevandsudspil får blandet modtagelse hos miljøordførere 

SF udvider drikkevandskrav til kommende finanslovsforhandlinger 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også