PolicyWatch

Dispensation til pesticid for andet år i træk: "Det er noget værre stads"

Miljøstyrelsen har endnu en gang givet dispensation til, at danske landmænd må bruge stoffet diquat til at sprøjte kartoffelmarker, selvom stoffet forbindes med nerveskader og er forbudt i EU i 2020.

Foto: Thomas Borberg

For anden gang har Miljøstyrelsen givet de danske landmænd dispensation til at sprøjte deres kartoffelmarker med pesticidet diquat, som ellers er forbudt i EU, da det kan give nerveskader. Det skriver Politiken.

"Det er noget værre stads. Det nytter ikke noget, at dansk landbrug bruger et pesticid, som er så farligt, at børn ikke må komme i nærheden af det," siger landbrugsfaglig medarbejder Rikke Lundsgaard fra Danmarks Naturfredningsforening til avisen.

Professor Lisbeth E. Knudsen fra Københavns Universitets Institut for Folkesundhedsvidenskab kalder diquat "meget farligt" og siger, at det kan give skader på hjernen. Selvom kartoflerne kan spises, udgør diquat øget risiko for landbrugsmedarbejdere og miljøet.

Diquat blev forbudt i EU i februar 2020, og da Miljøstyrelsen sidste år i første omgang gav dispensation til brug af pesticidet, sagde miljøminister Lea Wermelin (S), at stoffet skal udfases helt i Danmark, og at der var alternativer. Men der er endnu ikke fundet et alternativ.

Ministeriet henviser nu til en undersøgelse fra Aarhus Universitet, der viser, det vil være for dyrt for avlerne at droppe diquat og føre til en merudgift på ca. 46-90 pct. af fortjenesten på læggekartofler.

Landbrug & Fødevarer afviser desuden, at der er alternativer til diquat og påpeger, at nogle lande tillader pesticider i kartoffelmarkeder, som er forbudt i Danmark.

"Vi skal selv udvikle løsningerne, for der er ingen andre lande, der har effektive metoder i dag," siger L&F's miljødirektør Anders Panum.

Diquat er i samme familie som paraquat, som lige nu er omdrejningspunktet i en sag i USA, hvor amerikanske landbrugsmedarbejdere har lagt sag an mod kemigiganterne Syngenta og Chevron. De menes at have udviklet Parkinsons efter at have arbejdet med paraquat.

Mere fra PolicyWatch

Piloter og kabineansatte hos SAS i oprør

SAS har ændret produktionsmodellen og etableret nye selskaber. Derfor må piloter og kabinepersonale søge ledige job med ringere vilkår. Piloterne tager nu SAS i Arbejdsretten.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier