PolicyWatch

Sundhedsstyrelsen udpeger grupper til ekstra stik

Sundhedsstyrelsen har udpeget de næste grupper, der kan ventes at blive tilbudt et ekstra vaccinestik. Det drejer sig om folk over 65 år, sundhedspersonale, personer i øget risiko og personer, der er blevet vaccineret med vaccinen fra Johnson & Johnson.

Ekstra stik i vente til nye grupper. | Foto: Jens Dresling

Sundhedsstyrelsen har tirsdag fremlagt sin plan for, hvem der bør være de næste grupper til at tilbydes et ekstra stik med en vaccine mod covid-19.

Det ventes ifølge styrelsen at blive særligt fire grupper: Alle, der er 65 år eller ældre, sundhedspersonale, personer i øget risiko samt personer, der er blevet vaccineret med Johnson & Johnson-vaccinen.

Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

De danske myndigheder tilbyder allerede et ekstra vaccinestik til borgere på 85 og derovre. Dette beskrives som den "første fase" af revaccinationen

Her bliver beboere på plejehjem og borgere med et særligt svækket immunforsvar vaccineret. Herefter vil borgere på 85 år og ældre fra 1. oktober blive tilbudt et ekstra stik.

Herefter vil de næste grupper følge. Her forventer styrelsen at tilbyde vaccinen til 65- til 84-årige, ansatte i sundheds-, social- og ældresektoren og personer under 65 år, som af en anden årsag er i øget risiko for et alvorlig forløb for covid-19.

Det er ifølge Sundhedsstyrelsen "uklart", hvornår den fase går i gang.

Det står dog klart, at Sundhedsstyrelsen også anbefaler et ekstra vaccinestik til de personer, der er blevet vaccineret med Johnson & Johnson-vaccinen. Dette skal ske allerede fra 1. oktober, anbefaler styrelsen.

Disse vil blive tilbudt en mRNA-vaccine. I Danmark har mRNA-vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna været de klart mest brugte vacciner.

Det skyldes ikke, at Johnson & Johnson ikke beskytter mod alvorlige sygdomsforløb. Men ifølge vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst er der en faldende effekt i beskyttelse mod smitte. Særligt på grund af deltavarianten ifølge Sundhedsstyrelsen.

I sidste ende er det forventningen, at "størstedelen" af den resterende befolkning skal tilbydes et ekstra vaccinestik. Det bliver dog tidligst aktuelt i 2022, skriver Sundhedsstyrelsen.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier