PolicyWatch

Venstre: Minkkommission bør undersøge sag om politiets actioncard

Advokatundersøgelse af Rigspolitiets brug af et actioncard i forbindelse med mink-aflivninger har ifølge Karsten Lauritzen (V) affødt flere spørgsmål, som han vil have minkkommissionen til at se på.

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Den såkaldte actioncardsag skal indgå i minkkommssionens igangværende afdækning af forløbet omkring aflivning af mink sidste efterår. Det siger Karsten Lauritzen (V), som er formand for Folketingets Granskningsudvalg, til Jyllands-Posten.

Meldingen kommer efter fredagens offentliggørelse af en advokatundersøgelse om Rigspolitiets brug af actioncard, som kritiserer Rigspolitiet for sjusk og fejl, men som ikke giver svar på, hvem der bad politiet om at presse minkavlerne til at aflive deres mink.

"Jeg er rystet i min demokratiske grundvold efter at have fået forelagt undersøgelsen. Efter at have kigget 200.000 dokumenter igennem kan man ikke finde ud af, hvem der besluttede at sætte politiet ind mod minkavlere uden lovgrundlag," siger Karsten Lauritzen til Jyllands-Posten.

Som tidligere beskrevet på PolicyWatch kom det omstridte actioncard i spil efter statsminister Mette Frederiksens (S) tale 4. november 2020, hvor hun meddelte, at alle mink skulle aflives af frygt for coronamutationer. Efterfølgende blev politifolk udstyret med et actioncard, som instruerede dem i, hvad de skulle sige til de minkavlere, som ikke ønskede af aflive deres mink.

Folketingets partier har fået en uge til at beslutte næste skridt i sagen på baggrund af advokatundersøgelsen, som adokat Claus Guldager har stået for.

Det var Granskningsudvalget, som i april besluttede, at sagen skulle undersøges af en uvildig advokat. Claus Guldager har ifølge Finans haft adgang til materiale fra relevante ministerier og myndigheder, men har ikke kunnet foretage vidneafhøringer.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier