PolicyWatch

Særlig fond skal finansiere 22.000 nye almene boliger

Pengene til regeringens plan om 22.000 almene boliger skal komme fra Nybyggerifonden, bekræfter boligministeren.

Boligminister Kaare Dybvad Bek (S) fortæller, at pengene til flere almene boliger skal komme fra Nybyggerifonden. | Foto: Jens Dresling

Regeringen vil opføre 22.000 nye almene boliger, og de skal finanseres via den særlige fond Nybyggerifonden, hvilket EjendomsWatch omtalte i sidste uge. Nu bekræfter boligminister Kaare Dybvad Bek planerne over for Politiken.

Her uddyber han, at regeringen vil yde støtte ved hjælp af milliardfonden, når alment byggeri ellers bliver for dyrt i et område.

"Der vil være situationer, hvor det koster 28.000 eller 30.000 kr. pr. kvm at bygge. Der vil fonden træde i kraft og være med til at sikre, at man alligevel kan bygge det," siger boligministeren til Politiken.

Kaare Dybvad Bek henviser til, at almene boliger skal være relativt billige at bygge. Derfor er grænsen i f.eks. Hovedstadsområdet på 26.000 kr. pr. kvm.

Nybyggerifonden råder over knap 1 mia. kr. og er en lovbestemt konto, som blev oprettet i 1998 i Landsbyggefondens regnskab, og det har tidligere været efterlyst af bl.a. regeringens støtteparti Enhedslisten, at midlerne i fonden kunne bruges på nybyggeri.

Boliger til folk i alle sociale lag

I forbindelse med Folketingets åbning fortalte statsminister Mette Frederiksen (S), at regeringen vil opføre 22.000 almene boliger i landets fire største byer, så folk fra alle sociale lag kan bo i byen.

Mette Frederiksen sagde i sin tale, at boligerne skal være 80-90 kvadratmeter store, og at de må ikke koste mere end i omegnen af 8000 kroner om måneden at leje.

I samme forbindelse sagde Kaare Dybvad Bek til Ritzau, at det skal sikre, at folk fra alle lag kan komme til at bo selv i København.

Direktør for Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen har tidligere peget på, at planen om de mange almene boliger ikke er urealistisk.

Han mener, at der er et stærkt behov for flere boliger, fordi der er flere og flere, der flytter til byerne.

Boligselskabernes forening BL's vicedirektør, Solveig Råberg Tingey, påpegede i forbindelse med præsentationen af regeringens forslag, at der også er en udfordring med boliger til studerende.

Der er i de seneste fem år på landsplan forsvundet cirka 17.900 boliger med en husleje under 7000 kroner ifølge tal fra Landsbyggefonden. Det skyldes blandt andet, at mange små boliger er lagt sammen til større, og at boligselskaber har sat huslejer op for at sikre penge til renovering af ejendomme.

Regeringen lægger op til 22.000 flere almene boliger 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier