Boligordførere er enige om flere billige boliger – men uenige om hvilken type

Boligordførerne fra Konservative, Radikale og SF er enige om, at der er for stor ulighed på særligt det københavnske boligmarked. Derudover er der divergerende holdninger til regeringens seneste boligudspil.
Boligordførerne kan godt blive enige om, at det er blevet dyrt at bo i de store byer, og at der mangler billige boliger. Men de er ikke enige om, hvordan der skal skaffes flere af dem. | Foto: Finn Frandsen
Boligordførerne kan godt blive enige om, at det er blevet dyrt at bo i de store byer, og at der mangler billige boliger. Men de er ikke enige om, hvordan der skal skaffes flere af dem. | Foto: Finn Frandsen

Partierne fik fredag 15. oktober præsenteret regeringens boligudspil ved en teknisk gennemgang.

I en rundspørge, som EjendomsWatch har foretaget, stiller boligordførere på begge sider af midten sig kritiske over for indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Beks (S) boligudspil. Når det er sagt, har de alle et ønske om at finde flere forskellige boformer til varierende priser.

Et af de store omdrejningspunkter i boligudspillet er, at regeringen vil afsætte 10 mia. til at bygge 22.000 nye, billige almene boliger. Pengene skal bl.a. findes i den såkaldte Nybyggerifond, som indeholder 1 mia. kr.

Flere taglejligheder og kollegier

Radikale Venstres boligordfører, Susan Kronborg, roser boligministeren for at "tænke ud af boksen" med boligudspillet, og hun udtrykker store forventninger til forhandlingerne.

"Det offentlige skal gå forrest i udvikling og vidensdeling samt fremme og sikre eksport af bæredygtige bygningsløsninger," lyder det fra Susan Kronborg.

Derudover nævner hun, at Radikale vil bruge midlerne på taglejligheder og kollegier.

"Hvis vi får de studerende over i kollegieværelser i stedet for at leje eller købe lejligheder, vil det frigøre boligmasse. Og så vil vi gerne anvende midlerne til taglejligheder i forbindelse med tagrenovering, da det er mere bæredygtigt end nybyggeri," fortsætter Susan Kronborg.

Konvertere til almene boliger

Længere ude på venstrefløjen er man hos SF's boligordfører stor tilhænger af regeringens boligudspil.

"Det er et rigtig godt udspil, som også er meget nødvendigt. For sådan som udviklingen er på boligmarkedet lige nu, er det kun folk med høje lønninger, der har råd til at bosætte sig i storbyerne," lyder det fra Halime Oguz.

Hun pointerer, at SF vil gå til forhandlingerne med ønsket om at sikre, at blandt andet eksisterende beboelsesejendomme kan blive konverteret til almene boliger. Som den almene boliglov ser ud i øjeblikket, er det dog ikke så ligetil.

"Ejendomme, som tidligere har været anvendt til beboelse, kan nemlig kun omdannes til almene familieboliger, hvis der sker en tilvækst af boliger under ombygningsprojektet," forklarer Halime Oguz.

På den måde støder kommunerne panden mod en mur, hvis man 'alene' vil ombygge eksiterende antal boliger til billige almene boliger.

Mere attraktivt at bygge privat

Til højre for midten lyder det fra De Konservatives boligordfører, Mona Juul, at Kaare Dybvad Beks boligudspil er et "valgkampsoplæg og en måde at tiltvinge sig magten over København."

Hun mener, at der i stedet for at blive fokuseret på almene boliger skal bygges flere private.

"Det skal gøres mere attraktivt at bygge flere private boliger, og så skal de private boliger tilpasses borgerne, når det kommer til størrelse og pris. F.eks. er mange single og ønsker ikke en stor bolig," siger Mona Juul.

EjendomsWatch har også været i kontakt med Alex Arhendtsen, boligordfører i Dansk Folkeparti, der synes, at det er for kort tid efter den tekniske gennemgang til, at han vil konkludere noget om boligudspillet.

Klumme: Boligministerens udspil rammer med kirurgisk præcision

V og K afviser boligudspil: Prestigeprojekt for København

Videncenter: Regeringens almene milliarder giver mærkbart bidrag

Christianitter afventer konkret forslag om almene boliger 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også