PolicyWatch

Kommune indberettede forkerte oplysninger om PFOS-forurening til Miljøstyrelsen

Esbjerg Kommune har i to år ladet brandskolen udlede PFOS-spildevand, der overskrider grænseværdien. Alligevel meldte kommunen – trods styrelsens opfordring – ikke grunden ind som et bud på, hvor forurening af miljøgifte kunne stamme fra.

Opgaven fra Miljøstyrelsen til Esbjerg Kommune lød som følger: "I bedes forholde jer til, om I har givet tilladelse/godkendelse til virksomheder eller andet, hvor følgende stoffer kan være i spil i forhold til udledning til Vadehavet: Kviksølv, BDE og PFOS." | Foto: Morten Langkilde

Esbjerg Kommune har indleveret forkerte oplysninger om forurening med PFOS til kommunen i forbindelse med, at Miljøstyrelsen i 2020 bad en række kommuner indlevere bud på, hvor PFOS-forurening kunne stamme fra.

Det viser dokumenter, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i.

Opgaven lød på, at kommunerne skulle forholde sig til, om de havde givet virksomheder eller andet tilladelse til at udlede spildevand til Vadehavet, som kunne indeholde giftige stoffer.

I et svar til styrelsen afviser Esbjerg Kommune at have givet en sådan tilladelse, hvilket kommunen nu erkender, ikke er korrekt, da den siden 2019 har givet brandskolen lov til at udlede spildevand til byens renseanlæg med værdier af giftige fluorstoffer på mellem 20 og 670 gange højere end kommunens egen grænse.

Jyllands-Posten har spurgt borgmesteren i Esbjerg, Jesper Frost Rasmussen (V), om kommunen har begået en fejl, hvilket han ikke svarer på, men kommunen erkender at have håndteret PFOS-sagen "stærkt kritisabelt", hvorfor en ekstern undersøgelse nu skal klarlægge forløbet.

Kommuner kritiseres for svigtende tilsyn med Forsvarets forurening 

Ministerium kendte til forurening og trussel mod grundvand 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier