PolicyWatch

Ved midnat forældes sms-oplysninger – minister svarer ikke

Det haster, hvis gemte teleoplysninger om slettede sms'er i minksagen skal udleveres. De forældes efter et år.

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Justitsminister Nick Hækkerup (S) undlader at svare på, om regeringen vil bede teleselskaber om at udlevere gemte teleoplysninger om de slettede sms'er i minksagen.

Det har De Konservative bedt om i forbindelse med en hasteforespørgsel, og et flertal har stemt for.

Det haster, fordi oplysningerne bliver slettet efter et år. Oplysningerne omfatter ikke, hvad der står i sms'erne. Men det fremgår, hvem der har skrevet til hvem og hvor mange gange.

Onsdag er det årsdag for et afgørende møde i regeringens koordinationsudvalg. Her blev det besluttet, at millioner af mink skulle aflives grundet frygt for en mutation i coronavirus blandt mink.

I den forbindelse blev der sendt en del sms'er blandt topfolk i regeringen og departementschefer i ministerierne. Nogle af sms'erne er siden blevet slettet.

De Konservative har indkaldt justitsministeren i en hasteforespørgsel, som han stiller op til 10. november.

"Hvis Folketinget vil indkalde mig til en hasteforespørgsel, står jeg naturligvis til rådighed og vil se frem til at svare på Folketingets spørgsmål," skriver Nick Hækkerup i et skriftligt svar.

Formålet er at få svar på, om regeringen vil bede teleselskaberne udlevere oplysningerne. Til den tid er de gemte teleoplysninger – også kendt som logning – blevet slettet, fordi oplysningerne kun gemmes i et år, og begivenhederne fandt sted for over et år siden.

Derfor har Ritzau uden held forsøgt at få svar fra Justitsministeriet, om regeringen vil arbejde på at få udleveret teleoplysningerne.

Det kritiserer gruppeformand Mai Mercado (K), der har taget initiativ til hasteforespørgslen.

"Hvis man virkelig mener, at man gerne vil samarbejde og medvirke til at få alting frem, skal man begynde at vise det nu. For indtil videre har vi mest set en regering, der har været meget lukket og på nogle stræk modarbejder kommissionen," siger hun.

Hun kalder det "grotesk", hvis ikke justitsministeren vil lade det komme frem.

"Der er et tidspres. Hvis det ikke lykkes at genskabe sms'erne, kan vi i det mindste se den trafik, der har været," siger hun.

Skiftende regeringer har fastholdt en ulovlig praksis om at pålægge teleselskaber at gemme teleoplysninger i et år, selv om EU-Domstolen har kaldt det ulovligt.

Nu er politikernes ulovlige praksis blevet relevant i den socialdemokratiske regerings minksag.

Det har vist sig, at der ikke var grundlag i loven for aflivning af de mange millioner mink, hvorfor der blev nedsat en kommission til at kulegrave forløbet.

Regeringen meddelte efter måneders tavshed, at politiets teknikere vil forsøge at genskabe sms'erne, efter at medier tog det op.

Fire topfolk i Statsministeriet og departementschefen i Justitsministeriet har haft en funktion slået til, der gør, at sms'er bliver slettet efter 30 dage. Det har vanskeliggjort undersøgelsen.

Intens kritik af lovforslag om logning: Det er jurist-akrobatik og røgslør 

Brancheorganisation er kritisk over for nye logningsregler  

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier