PolicyWatch

V og S kæmper om formandskaber i regionerne

Region Sjælland kan blive Venstres bedste mulighed for at vriste en af fire regionsformandsposter fra Socialdemokratiet.

Stephanie Lose er i dag Venstres eneste regionsformand, men kan få følgeskab af en mere i Region Sjælland. | Foto: Peter Hove Olesen

Forud for tirsdagens valg til landets fem regionsråd sidder Socialdemokratiet på fire ud af fem formandsposter, mens Venstres Stephanie Lose sidder på den sidste formandspost.

Det forventes der ikke at ske store ændringer ved efter valget 16. november. Men særligt i én region har Venstre en god mulighed for at vinde endnu en formandspost.

Læs mere her om kampen for formandskabet i regionerne:

Hovedstaden: I Region Hovedstaden udfordrer Venstres spidskandidat, Martin Geertsen, den nuværende formand, Lars Gaardhøj (S).

Det er anden gang, at Martin Geertsen gør forsøget i en region, som kun har haft socialdemokratiske formænd siden kommunalreformen i 2007.

Lars Gaardhøj, der er partiets gruppeformand i regionen, har dog kun siddet på posten siden i sommer, efter at tidligere formand Sophie Hæstorp Andersen (S) trak sig for i stedet at gå efter overborgmesterposten i København.

Sjælland: Her kæmper Heino Knudsen (S), der er den nuværende formand, og folketingsmedlem Jacob Jensen (V) om formandskabet.

Region Sjælland er den eneste af de fem regioner, der har haft formænd fra både Venstre og Socialdemokratiet, da traditionen har været, at magten er skiftet hvert fjerde år. Det er muligvis her, Venstre har den bedste chance for at overtage en af Socialdemokratiets fire formandsposter.

Syddanmark: Socialdemokratiets spidskandidat, Mette With Hansen, som ikke sidder i regionsrådet, skal op imod den nuværende formand, Stephanie Lose (V), i kampen om formandsposten.

Venstre er det eneste parti, som har haft posten i Region Syddanmark, og Stephanie Lose har siddet tungt på posten i seks år. Undervejs er hun også blevet formand for Danske Regioner og næstformand i Venstre.

Imens er Mette With Hansen ny i politik og kommer blandt andet fra formandsposter i Børnerådet og interesseorganisationen Skole og Forældre.

Midtjylland: Kampen om formandsposten står mellem Anders og Anders.

Her stiller Venstres spidskandidat, Anders G. Christensen, op imod den nuværende formand, Anders Kühnau (S), der er mangeårig regionspolitiker.

Anders G. Christensen er på nuværende tidspunkt byrådsmedlem i Favrskov, hvor han tidligere har været borgmester.

Nordjylland: Den nuværende formand, Ulla Astman (S), har siddet på posten siden 2007. Hun genopstiller og skal endnu en gang op imod en ny udfordrer fra Venstre.

Denne gang er det rådmand i Aalborg Mads Duedahl Johansen (V), der skal forsøge at vriste formandsposten fra Ulla Astman.

Derudover har De Konservatives Per Larsen, der også er folketingsmedlem, sagt, at han vil udfordre det socialdemokratiske formandsskab.

Danske Regioner

Det er forventningen, at en af regionernes formænd også skal sidde på den eftertragtede formandspost i interesseorganisationen Danske Regioner.

Indtil videre har dog kun den nuværende formand, Stephanie Lose (V) fra Region Syddanmark, har meldt sig klar til at tage en periode mere.

Selv om Socialdemokratiet i bedste fald kan se frem til igen at vinde fire af fem regioner mod Loses og Venstres enlige i Syddanmark, så har partiets automatsvar frem mod valget været, at ingen lige nu er kandidat.

Kilder: Ritzau og Danske Regioner

 

Mere fra PolicyWatch

Støttepartier afviser tilskud til grønne lastbiler

Hverken Enhedslisten eller Radikale Venstre ser et stort behov for, at staten skal give tilskud til vognmændsindkøb af lastbiler, der kører på el eller brint, selvom prisen på disse stadig er markant dyrere end alternativerne, der kører på fossile brændstoffer.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier