DI og De Radikale dumper anbefalinger til generationsskifter

En ekspertgruppes anbefalinger til generationsskifter efterlader virksomhedsejere og deres arvinger i stor usikkerhed, lyder kritikken fra både DI og De Radikale.
DI's adm. direktør, Lars Sandahl Sørensen, mener, ekspertgruppen ikke har løst sin opgave. | Foto: Jens Dresling
DI's adm. direktør, Lars Sandahl Sørensen, mener, ekspertgruppen ikke har løst sin opgave. | Foto: Jens Dresling
af ritzau

En ekspertgruppe nedsat af regeringen har skullet se på andre regler for, når nye generationer skal overtage en familievirksomhed.

Efter ekspertgruppen har præsenteret sine anbefalinger, møder de kritik fra både erhvervslivet og fra et af regeringens støttepartier.

Kritikken går på, at det ikke direkte bliver anbefalet at genindføre et retskrav på en "skematisk værdifastsættelse ved generationsskifter".

Det er en garanti for, at man objektivt kan beregne den generationsskifteskat, der skal betales, inden virksomheden skal gå videre til næste generation.

DI: Opgaven er ikke løst

I Dansk Industri er administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen skuffet over, at ekspertgruppen ikke har anbefalet en genindførelse af retskravet.

"Helt overordnet må vi desværre konstatere, at ekspertgruppen har dumpet opgaven med at udarbejde regler, som de selv mener, kan bruges på alle virksomheder."

"De har ikke løst den opgave, som de blev stillet fra politisk hold, og derfor er det nu op til politikerne at gøre arbejdet færdigt."

"Det handler om at sikre den forudsigelighed og retssikkerhed, som blev taget fra virksomhederne for seks år siden," siger Lars Sandahl Sørensen i en skriftlig kommentar.

Han henviser til, at daværende skatteminister Benny Engelbrecht (S) i 2015 afskaffede det retskrav, som familievirksomhederne dengang havde på at blive generationsskiftet - det skete efter den såkaldte formueskattekurs.

Lars Sandahl Sørensen kvitterer for, at udvalget anbefaler justeringer, som formentlig vil gøre den nuværende værdifastsættelse mere korrekt for flere virksomheder.

Men ifølge ham er der et problem i, at skattemyndighederne fortsat kan vægte deres egen vurdering højere end den skematiske værdifastsættelse.

"Udvalget er ikke kommet i mål med opgaven. De tror simpelthen ikke nok på deres egen vurdering, til at de vil give virksomhederne et retskrav om at blive beskattet ud fra den. Det er virkelig beklageligt," siger Lars Sandahl Sørensen.

Radikal kritik

Også De Radikale er skuffet over det, som ekspertgruppen har præsenteret.

Ifølge De Radikales skatteordfører, Kathrine Olldag, løser anbefalingerne ikke problemerne for de virksomheder, der havde set frem til klare regler for, hvordan de skal værdisættes og beskattes ved et generationsskifte.

"De lades nu fuldstændig i stikken og får ikke mulighed for at sikre et generationsskifte i god tid - som de burde. Det er urimeligt i forhold til dansk erhvervsliv," siger Kathrine Olldag i en skriftlig kommentar.

Det er især store, familieejede virksomheder som Lego og Videx, som ifølge hende risikerer at blive ramt af usikkerheden.

Ekspertudvalgets anbefalinger skal nu behandles i Folketinget.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også