PolicyWatch

Staten har pumpet milliarder i biogasanlæg: Tvivl om klimagevinsten vækker kritik

Siden 2010 har staten støttet biogasanlæg med 8 mia. kr. ifølge en aktindsigt fra Energistyrelsen. Klimagevinsten er dog tvivlsom, og det møder kritik fra flere kanter.

De høje metanudslip fra biogasanlæg vækker kritik. | Foto: Louise Herrche Serup

Danske biogasanlæg har fået 8 mia. kr. i støtte af den danske stat siden 2021 viser en aktindsigt fra Energistyrelsen til Ingeniøren, men klimagevinsten for anlæggene er tvivlsom, og det vækker kritik hos flere forskere.

Ifølge en undersøgelse fra Energistyrelsen havde 69 af landets 144 biogasanlæg en metanudslip på 2,5 pct., hvilket overgår den ene procent, som er en forudsætning for at nå 2030-ambitionen på klimaområdet.

"De her udledninger af metan er chokerende høje - og sætter et stort spørgsmål ved klimagevinsten på nogle af biogasanlæggene. Samtidigt er der brugt rigtig mange penge på det - og derfor skal der simpelthen styr på det nu, for vi har brug for biogassen miljømæssigt," siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet, til Ingeniøren.

Ifølge Peter Møllgaard, der er formand for Klimarådet, skal der reageres omgående på den tvivlsomme klimagevinst. Samtidig bebuder klimaminister Dan Jørgensen (S) nye tiltag for at nedbringe metanudslippet, men hvilke initiativer der er tale om, fremgår ikke.

Mere fra PolicyWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier