Ny ordning sikrer udtagning af over 2000 hektar lavbundsjord: "Over al forventning"

Der er fundet 170 mio. kr. ekstra til udtagning af klimabelastende lavbundsjord. Dermed kan 33 landmænd og andre aktører se frem til et tilskud.
Landbrugsminister Rasmus Prehn er godt tilfreds med den mængde klimabelastende landbrugsjord, det er lykkedes at udtage. | Foto: Frank Cilius
Landbrugsminister Rasmus Prehn er godt tilfreds med den mængde klimabelastende landbrugsjord, det er lykkedes at udtage. | Foto: Frank Cilius

Selv et marathon starter med et første skridt.

Det samme gør sig gældende inden for udtagning af klimabelastende lavbundsjord, hvor der inden 2030 skal udtages 100.000 hektar.

En ny ordning med navnet Klima-Lavbundsordning betyder, at der nu kan udtages op til 2.339 hektar lavbundsjord og randarealer, hvilket sikrer en årlig CO2-reduktion på mere end 35.000 ton. Det oplyser ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri til AgriWatch.

Ordningen er den første af sin slags, som er åben for private lodsejere, kommuner og fonde. Samtidig er det første gang, at der tilbydes engangskompensation til lodsejere, og at man ikke benytter sig af jordfordeling, hvilket giver mulighed for hurtig udtagning.

"Det er gået over al forventning. Det er virkelig godt, for vi står med en stor opgave foran os. Et historisk bredt politisk flertal gav med landbrugsaftalen håndslag på, at vi skal sætte alle sejl ind for at udtage så meget lavbundsjord, som vi overhovedet kan," udtaler landbrugsminister Rasmus Prehn (S).

Ordningen administreres af Miljøstyrelsen, og der er i år blevet ansøgt for ca. 300 mio. kr. Det er markant mere end de godt 90 mio. kr., der oprindelig var afsat til ordningen i 2021. På grund af den store interesse for ordningen er der nu sikret ekstra 170 mio. kr. til udtagning af lavbundsjorder i år.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også