PolicyWatch

DI efter udsigt til øget selvisolation af ansatte: Samfundet bør samle regningen op

Udsigten til langt flere medarbejdere i selvisolation får nu flere erhvervsorganisationer til at efterlyse fuld kompensation, når ansatte tvinges til at blive hjemme.

Erhvervsorganisationer frygter, at der hurtigt kan være mange tusinde, som bliver hjemsendt som kontakter. | Foto: Jonas Olufson

Nye anbefalinger om selvisolation i pandemien kan ifølge erhvervsorganisationer udløse store problemer i mange virksomheder den kommende tid.

De frygter kravet om, at nære kontakter til danskere, der er under mistanke for at være smittet med den nye corona-variant omikron.

Det er meldingen fra DI, der frygter, at de øgede krav til selvisolation vil ramme virksomheder hårdt i den kommende tid.

"Det kan betyde, at voldsomt mange medarbejdere inden for kort tid skal gå i isolation. Når det er sundhedsmyndighedernes anbefaling, at man skal isolere sig, så skal det også være samfundet og ikke kun virksomhederne, der skal samle regningen op," siger Emil Fannike Kiær, politisk direktør i DI.

Han opfordrer derfor til, at det i første omgang skal ske ved, at "virksomhederne kan få refusion fra første sygedag af isolerede i tredje led."

På onsdagens pressemøde med statsminister Mette Frederiksen og sundhedsmyndighederne om den aktuelle situation med coronasmitte, blev de nye regler om selvisolation præciseret. Den nye omikron-variant betyder, at både nære kontakter og nære kontakters kontakter bør gå i selvisolation ved mistanke om, at de har været tæt på en smittet.

Titusinder kan hurtigt ende i selvisolation

Også erhvervsorganisationen SMVdanmark forudser, at opfordringen til øget selvisolation vil betyde nye udfordringer og udgifter for mange virksomheder i den nærmeste tid.

"Der er allerede hårdt pres på mange steder, da der er mangel på arbejdskraft og sygemeldinger. Så længe der er meget lave smittetal med den nye den variant, går det nok, men matematikken i det her siger, at vi hurtigt står et sted, hvor titusinder af danskere hurtigt kan ende i selvisolation," siger adm. direktør Jacob Brandt, SMVDanmark.

"Samtidig står vi nu i en situation, hvor flere medarbejdere kan ende i selvisolation. Mange virksomheder i vores branche kæmper allerede for at få enderne til at nå sammen, og det her kan øge udfordringerne," siger politisk chef Freja Brandhøj, DRC - Danmarks Restauranter & Cafeer.

I DI understreger politisk direktør Emil Fannike Kiær, at organisationen bakker 100 pct. op om regeringens ambition om at undgå nye nedlukninger.

"Det er helt centralt, at regeringen og myndighederne som lovet gør alt, hvad der er muligt for at accelerere vaccinedækningen herhjemme - herunder også tilbuddet om et tredje stik," siger DI-direktøren.

Strenge Omikron-anbefalinger bekymrer erhvervslivet

Tvungen coronatest i fritiden tæller som arbejdstid 

Mere fra PolicyWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier