PolicyWatch

Partier indgår aftale om kompensation til ramte virksomheder

Et bredt politisk flertal har indgået aftale om, at restriktionsramte restauratører og virksomheder med et omsætningstab på 30 procent kan få kompensation.

Erhvervsminister Simon Kollerup bebudede allerede onsdag aften, at der var kompensation på vej. | Foto: Mads Claus Rasmussen

Vejen er banet for økonomisk kompensation til de virksomheder, der rammes af de seneste restriktioner og anbefalinger på grund af en stigende smitte i samfundet.

Aftalen er indgået af et bredt flertal i Folketinget efter forhandlinger i Erhvervsministeriet torsdag eftermiddag.

En nedgang i omsætningen på 30 procent giver ret til kompensation inden for de omfattede brancher, meddeler erhvervsminister Simon Kollerup (S) på et pressemøde.

"Nu spænder vi sikkerhedsnettet ud under dansk erhvervsliv," siger Simon Kollerup.

Nattelivet vil få den samme kompensationsordning, som har været brugt tidligere under pandemien. Det betyder, at natklubberne kan få dækket samtlige faste omkostninger, fortæller ministeren.

De restriktioner og opfordringen til at aflyse julefrokoster, der blev annonceret af regeringen onsdag aften, har store omkostninger for restaurationer og virksomheder med omsætning i december.

Ordningen, som vurderes at koste 2,6 milliarder kroner, har tilbagevirkende kraft fra 1. december.

Senere torsdag eftermiddag indledes trepartsforhandlinger om blandt andet lønkompensation.

Torsdag var aftaleparterne også enige om at genindføre ordningen for selvstændige og freelancere.

Også arrangørordningen er genindført. Den er rettet imod indendørs arrangementer med mindst 350 personer.

Spillesteder, som må aflyse eller udskyde koncerter, kompenseres for omkostninger.

SF er tilfreds med ordningen, men støttepartiet savner mere langvarig hjælp til kulturlivet.

"Vi må også bare til at erkende, at kulturlivet har fået mange slag under denne pandemi. Hvis vi skal undgå et fuldstændig knockout af vores spillesteder, kunstnere og festivaler, savner jeg en pulje penge til genopretning," siger kulturordfører Charlotte Broman Mølbæk (SF).

Med undtagelse af Liberal Alliance og Nye Borgerlige er alle partier i Folketinget med i aftalen, der er indgået efter blot et par timers forhandlinger.

Venstre gik ind til forhandlingerne med et krav om, at den nedre grænse for adgang til kompensation blev sænket til 30 procent af omsætningen.

"Det krav er blevet rejst af flere, og det synes jeg, er et fornuftigt tal," siger Simon Kollerup.

Inden aftalen blev indgået, var der også mulighed for at søge kompensation. Men grænsen var 45 procent.

Det betød, at en bar eller restaurant med et fald i omsætningen på 40 procent ikke ville få adgang til nogen form for kompensation.

"Det har været vigtigt for Venstre at sende det klare signal, at det hårdt ramte erhverv skal have mulighed for at få de kompensationsordninger, som vi kender," siger erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen (V).

Meningen med pakkerne er ifølge erhvervsministeren, at virksomhederne skal kunne komme igennem perioden med aflysninger og lukninger. Det skal samtidig sikres, at der ikke gives overkompensation. Det er ulovligt.

Transportlobby tilfreds med nye aftale om coronakompensation 

Mere fra PolicyWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier