PolicyWatch

Hjemmetest kan spare samfundet for 557 mio. kr. alene i december

Hvis man indfører hjemmetest for covid-19 i stedet for at benytte de kviktest, der er betingelsen for flere steder at kunne møde på arbejde, i skole eller i daginstitution, vil samfundet alene i december spare 557 mio. kr., viser ny analyse.

Hjemmetest som erstatning for kviktest udgør et stort potentiale for besparelse for det danske samfund under den nuværende covid-19-situation, viser ny analyse. | Foto: Marcus Emil Christensen/Ritzau Scanpix

Køerne foran de hvide testtelte er landet over igen alenlange, efter at omikron-varianten har skabt behov for hyppig afklaring af, hvorvidt man er smittet med covid-19 eller ej, og om man trygt kan gå på arbejde, i skole eller sende sine børn i daginstitution.

Men hver gang en poder stikker pinden ind i næsen, koster det samfundet penge. 133 kr. er prisen for en corona-kviktest inklusiv prisen for podning. Hertil kommer alle de afledte økonomiske konsekvenser i form af den tid, testpersonen skal bruge på at bevæge sig ned i testcenteret og vente i kø for så at skulle hjem eller tilbage på arbejde.

Skiftede man kviktestene udført i testteltene ud med antigenselvtest, der er væsentligt billigere, og som kan tages i hjemmet, eller hvor det måtte passe en, vil det kunne spare samfundet for over en halv mia. kr. alene i december.Det viser en ny analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

En hjemmetest kan i butikskæden Normal købes for 28 kr. inkl. moms, mens den i Matas kan fås for 49,95 kr. Når momsen trækkes ud, bliver prisforskellen - hvis man tager Matas som eksempel - på testen i et testcenter og en hjemmetest på 93,04 kr. pr. test. Det vil give statskassen en besparelse i december på 368 mio. kr. Hertil kommer en tidsbesparelse på 2 millioner timer, hvilket ifølge SMVdanmark svarer til ca. 190 mio. kr. i sparede tidsomkostninger.

Der går mange arbejdstimer til test

”Vi ved fra vores medlemmer, at deres medarbejdere bruger arbejdstid på at blive testet, hvilket trækker produktivitet ud af virksomhederne, fordi det tager tid at få en test. Tidsbesparelsen på næsten 2 millioner timer ved at konvertere til hjemmetest vil altså gøre en stor forskel for vores medlemmer,” siger Martin Kyed, cheføkonom i SMVdanmark, i en meddelelse.

En af fordelene ved hjemmetest frem for kviktest er, at man kan undgå ekstra transport- og ventetid. Selvom det i de fleste tilfælde vil være mest rimeligt, at det ikke medgår som arbejdstid, er det ikke gratis for samfundet, at borgerne bruger tid på test, når tiden alternativt kunne være brugt på fritidsaktiviteter eller i familiens skød, lyder det videre fra Martin Kyed.

Hvis hjemmetest vurderes at kunne bruges som substitut for kviktest, vil SMVdanmark anbefale, at redskabet bliver bragt i spil hurtigst muligt. Det giver både en stor økonomisk besparelse og sikrer samtidig mere tid på arbejdspladsen, hvor medarbejderne ikke længere vil skulle stå i lange testkøer for at kunne møde på arbejde, lyder det.

Vil frigive medarbejdere

”Som sidebemærkning vil det også kunne frigive noget arbejdskraft til erhvervslivet, som virkelig mangler arbejdskraften lige nu,” siger Martin Kyed.

Podningsopgaven, der aflønnes relativt godt, lægger nemlig beslag på arbejdskraft, som erhvervslivet mangler lige nu.

For nylig besluttede regeringen og KL, at kommunerne – for at bidrage til at bryde smittekæder og frigøre arbejdskraft - skulle have mulighed for at udvide sin eksisterende testindsats på blandt andet skolerne til også at indbefatte antigenselvtest.

”Styrelsen for Forsyningssikkerhed er i samarbejde med de indkøbende myndigheder i gang med at tilrettelægge indkøb af yderligere selvtests, end dem man har på lager nu, og i den forbindelse har Region Midtjylland netop igangsat et udbud,” skrev styrelsen i begyndelsen af december til MedWatch.

Blandt andre Copenhagen Medical, der importerer antigentest, Siemens Healthineers og Roche Diagnostics står bag lyntest, som også er godkendt til at blive anvendt i hjemmet som selvtest.

Falck vil tilbyde selvtest fra Roche

Regeringen indfører selvtest på plejehjem og i ældreplejen 

Selvtest til skoleelever skal være med til at bryde smittekæder

Roche Diagnostics håber på hjemmetest i coronapas men Seruminstituttet tvivler på kvaliteten

Mere fra PolicyWatch

Bredt flertal vil af med gas fra 2035 grundet Rusland

Rusland har for stor indflydelse, og derfor vil bredt flertal i Folketinget med gas fra 2035 ifølge ny aftale. Dansk Fjernvarme glæder sig over aftalen. Men det skorter med hjælp til landets boligejere, lyder det. (Opdateret)

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier