PolicyWatch

Medieaktører kalder henvendelse fra spiontjenester for "besynderlig" og "en glidebane"

Hos Dansk Journalistforbund og Danske Medier er man overrasket over, at efterretningstjenester har taget kontakt til danske mediechefer med beskeden om, at medier kan blive straffet, hvis de viderebringer klassificeret materiale.

Tine Johansen, formand for Dansk Journalistforbund, er overrasket over, at danske efterretningstjenester har henvendt sig til danske mediechefer. | Foto: Jacob Nielsen

Det vækker forargelse og undren i Dansk Journalistforbund og brancheorganisationen Danske Medier, at flere ansv. chefredaktører for danske mediehuse i denne uge har været indkaldt til møde med Politiets Efterretningstjeneste, PET, og Forsvarets Efterretningstjeneste, FE. Det skriver Jyllands-Posten.

"Det virker besynderligt, at PET og FE på den måde er opsøgende. Jeg vil kalde det upassende. Medierne har hver dag overvejelser om, hvorvidt oplysninger har stor samfundsinteresse, og de forholder sig til, hvordan oplysningerne er kommet frem. Det gør de helt uafhængigt af, hvad efterretningstjenester eller øvrige myndigheder måtte have lyst til at sige," siger Tine Johansen, formand for Dansk Journalistforbund.

Adm. direktør i Danske Medier kalder det en "glidebane", når efterretningstjenesterne retter henvendelse til medierne med generelle henstillinger, når medierne er sat i verden for at kontrollere magten, som de pågældende spiontjenester er en del af.

Nyheden om efterretningstjenesternes henvendelse til danske mediechefer kom frem mandag eftermiddag, hvor adm. direktør i JP/Politikens Hus, Stig Ørskov, fortalte Ekstra Bladet om mødet. Her orienterede PET og FE Stig Ørskov om en aktion i sidste uge, hvor fire personer blev anholdt og sigtet for at have videregivet klassificerede oplysninger fra efterretningstjenesterne.

Budskabet fra de to spionchefer var ifølge Stig Ørskov, at medierne skal være opmærksomme på, at den bestemmelse, som de fire er sigtet for at have overtrådt, også omfatter "mediernes videregivelse af særligt tavshedsbelagte oplysninger."

To af de anholdte blev ved et lukket retsmøde i Københavns Byret varetægtsfængslet torsdag i sidste uge.

Mediechefer om besøg fra PET og FE: Intimiderende og problematisk 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier