Justitsminister kaldes i samråd om nye momsregler

Enhedslisten mener ikke, at regeringens argument for at lægge moms på rettighedsbetalinger som følge af EU-regler holder. Derfor har partiet kaldt justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om den politiske aftale, der møder voldsom modstand i tv-branchen.
Enhedslistens medieordfører Søren Søndergaard sår tvivl om argumentet om, at det er en EU-dom, der dikterer nye momsregler. | Foto: Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix
Enhedslistens medieordfører Søren Søndergaard sår tvivl om argumentet om, at det er en EU-dom, der dikterer nye momsregler. | Foto: Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix

Justitsminister Nick Hækkerup er kaldt i samråd af Enhedslisten omkring den aftale, der fra 2023 lægger moms på copyright-vederlag, skriver Altinget.

Ifølge regeringen er det en EU-dom, der dikterer, at de nye momsregler skal indføres, men det argument sår Enhedslistens medieordfører Søren Søndergaard tvivl om.

"I Sverige og Tyskland har man implementeret dommen på en anden måde, og det kunne Danmark også. Den afklaring burde være kommet med behandlingen af lovforslaget i Folketinget," siger Søren Søndergaard til Altinget.

Iføge Socialdemokratiets medieordfører Kasper Sand Kjær er det Skatteministeriets klare vurdering, at EU-dommen fordrer, at rettighedsvederlag også omfattes af momsbetaling.

Store protester

Regeringen indgik tidligere på ugen en politisk aftale om fængselsvæsenet, der bl.a. skal finansieres ved at momspålægge rettighedsbetalinger. Men det vil bl.a. gøre et tv-abonnement dyrere, og derfor har planerne mødt store protester fra kulturliv og tv-branche.

Ifølge statens beregninger står tv-distributører til at skulle betale 260 mio. kr. årligt i moms af de vederlag, de betaler rettighedshavere.

Rettighedsforvalterne Copydan og Koda såvel som en række fag- og brancheorganisationer inden for tv- og kulturbranchen har i efteråret udtrykt deres modstand mod den planlagte momsændring, som, de mener, vil ramme tv-seere, producenter og udbydere af dansk indhold.

"Jeg savner stadig svar fra kulturministeren på, hvordan indførelsen af moms på dansk tv hænger sammen med regeringens ønske om at styrke public service og den demokratiske samtale i et nyt medieudspil," sagde kommunikationsdirektør for interesseorganisationen Danske Mediedistributører Ib Konrad Jensen torsdag til MediaWatch.

Borgerlige partier vil udvide digital nulmoms til flere medier

TV-distributører: Momsændring er presset igennem på for kort tid 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også