DEBAT: Styrk de pårørendes økonomi med lønkompensation på pårørendedage

Det slider at være pårørende til mennesker, der har behov for hjælp. Derfor bør Folketinget sikre fuld lønkompensation, når lovforslag om adgang til pårørendedage skal behandles, mener UlykkesPatientForeningen.
Janus Tarp er formand for UlykkesPatientForeningen. | Foto: UlykkesPatientForeningen PR/photosbyjust@gmail.com
Janus Tarp er formand for UlykkesPatientForeningen. | Foto: UlykkesPatientForeningen PR/photosbyjust@gmail.com
af Janus Tarp, formand for UlykkesPatientForeningen

Pårørende trækker et stort læs for at få hverdagen til at hænge sammen for dem selv og deres nærmeste. Det hersker der ikke tvivl om.

Som pårørende skal man både passe sit eget liv og arbejdsliv samtidig med, at man skal hjælpe den nærtstående med f.eks. lægebesøg, besøg hos kommunen, tandlægen med videre. Det er mange arbejdsopgaver på én gang, og det sætter sine spor. Rent faktisk står det så slemt til blandt UlykkesPatientForeningens medlemmer, at 40 pct. af de pårørende i foreningen angiver, at de oplever stress. Tilsvarende angiver 25 pct. af de adspurgte pårørende i foreningens undersøgelse, der er fra oktober 2021, at deres opgaver som pårørende har haft negative konsekvenser for deres arbejdsmarkedstilknytning.

Det er en af grundene til, at UlykkesPatientForeningen sammen med en lang række andre organisationer inden for pårørende-, patient- og handicapområdet er gået sammen om en fælles henvendelse til Folketingets politikere.

Folketinget skal sikre lønkompensation til pårørende
Til februar skal Folketinget behandle et lovforslag, der skal give pårørende lov til at have op til fem pårørendedage om året, hvor de kan gå til læge med videre sammen med deres nærtstående. Altså ikke ekstra fridage eller lignende, men derimod dage, der skal bruges til de pårørende. Lovforslaget udspringer af et EU-direktiv fra 2019, og det skal senest været vedtaget til august i de forskellige EU-medlemslande.

Vi anbefaler sammen med de andre organisationer, at Folketinget sikrer, at der er lønkompensation, når de pårørende skal hjælpe de nærtstående. I forvejen oplever mange familier med sygdom eller handicap inde på livet indtægtsnedgang og presset økonomi.

I en KMD-undersøgelse fra 2018 angiver 9 pct. af de adspurgte pårørende, at de har været nødt til at sygemelde sig for at varetage pårørendeopgaver. 16 pct. angiver, at de har meldt sig syge på grund af egne problemer som resultat af pårørenderollen, mens 6 pct. er gået på deltid for at varetage pårørenderollen. Så de pårørende har brug for hjælp, hvis ikke de skal knække sammen.

Undersøgelserne fra UlykkesPatientForeningen og KMD viser med andre ord, at der allerede i dag er omfattende personlige, sociale, helbredsmæssige og økonomiske konsekvenser forbundet med at være pårørende – både for den enkelte, for arbejdsgiverne og for samfundet som helhed.

Blandt de pårørende i UlykkesPatientForeningen med stress er økonomisk usikkerhed en af de ting, der stresser de pårørende. Vi ønsker at fjerne den usikkerhed og gøre livet bedre for mange familier, der har ulykke og sygdom inde på livet.

Kompensation til pårørende
Vi anbefaler derfor, at der ydes fuld lønkompensation i forbindelse med brug af pårørendedage, og at der ikke skal bruges ferie, flextid eller lignede til afholdelse af dem. Derudover skal pårørendedagene afvikles fleksibelt f.eks. ved akut opståede situationer.

Læs hele vores henvendelse på Folketingets hjemmeside, udvalget for beskæftigelse

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også