PolicyWatch

Epidemikommissionen: Suspender behandlingsgarantien

Støttepartierne SF og Enhedslisten har bedt om suspendering af behandlingsgarantien, og det indstiller Epidemikommissionen nu til. Flere oppositonspartier er skeptiske. Folketingets epidemiudvalg mødes mandag eftermiddag. (Opdateret)

SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen. | Foto: Jens Dresling

Epidemikommissionen, der er regeringens rådgiver på epidemiområdet, indstiller, at sundhedsvæsenets behandlings- og udredningsgaranti suspenderes, og at kommunerne skal hjælpe med at tage sygehuspatienter.

Det erfarer Ritzau.

Der er møde i Folketingets Epidemiudvalg mandag eftermiddag.

Støttepartierne SF og Enhedslisten ønsker en suspendering af udrednings- og behandlingsgarantien.

"Det handler om en nødsituation og i tilfælde af, at sygehusene bliver overbelastet," siger sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF).

Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, lagde søndag op til, at restriktioner bør skærpes yderligere i forlængelse af den seneste prognose over coronasmitte og indlæggelser fra Statens Serum Institut.

Hos Lægeforeningen hæfter formand Camilla Rathcke sig ved den ekstra kapacitet på 300 sengepladser i kommunen, som kan aktiveres, hvis det bliver nødvendigt.

"Det vil kunne give luft, hvis der er ekstra sengepladser, såfremt der kommer flere coronaindlæggelser eller øget smitte blandt personalet."

Hun vurderer ikke, at det i sig selv frigiver voldsomt meget kapacitet at suspendere behandlingsgarantien, fordi den i praksis har været sat ud af kraft mange steder.

"En del af behandlingerne har de facto været udskudt i gennem et stykke tid, forbi der ikke har været personale til at løse opgaverne. Men det giver selvfølgelig noget ekstra fleksibilitet ude på sygehusene,! siger hun.

Oppositionspartier er skeptiske

Hos oppositionspartierne er der derimod modstand mod at indstille behandlings- og udredningsgarantien.

"Jeg kan slet ikke se, hvorfor folk ikke skal have ret til at blive genoptrænet efter en operation for eksempel. Det stemmer slet ikke, for det er så vigtigt, at folk bliver genoptrænet hurtigt," siger Per Larsen, som er sundhedsordfører for De Konservative.

Lars Boje Mathiesen, sundhedsordfører for Nye Borgerlige, siger:

"Jeg kan selvfølgelig ikke sige noget om, hvad der er udgivet af fortrolige dokumenter til et lukket møde, men det har jo været fremme i den generelle debat, og jeg synes, at en afvikling af behandlingsgarantien er et meget voldsomt skridt," siger han.

 

Mere fra PolicyWatch

Regeringen forbyder rutineflaring fra næste sommer

Det bliver ulovligt at brænde overskudsgas af i Nordsøen, medmindre det er strengt nødvendigt af hensyn til medarbejdernes sikkerhed. Det har regeringen netop besluttet på baggrund af en række afsløringer fra EnergiWatch.

Vestager forventer techlov træder i kraft inden for et år

Europa-Parlamentet arbejder på højtryk for at få stemt de to kommende techlovpakker igennem inden sommer, så de sidste skridt kan tages i efteråret. Allerede næste forår forventes store dele af de to lovpakker at træde i kraft, melder EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager og EU-parlamentariker Christel Schaldemose.

Formand for minkavlere: Horribel læsning om et totalt kollaps

Formand for Danske Minkavlere Tage Pedersen er chokeret over den læsning, han indtil videre har nået i Minkkommissionens beretning. Han opfordrer Folketinget ”til at sikre, at ingen andre danskere skal udsættes for den behandling, vi er blevet udsat for”.

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier