Politiet vil afhøre journalister fra flere medier om efterretnings-læk

DR's nyhedsdirektør om politiets ønske om afhøring: Vi går ikke på kompromis med kildebeskyttelsen. (Opdateret)
En stribe journalister er skal vidneafhøres i sagen om lækager fra Forsvarets og Politiets efterretningstjenester. | Foto: Jens Dresling
En stribe journalister er skal vidneafhøres i sagen om lækager fra Forsvarets og Politiets efterretningstjenester. | Foto: Jens Dresling
af ritzau

Politiet har indkaldt journalister fra flere medier til afhøring i sagen om påståede lækager fra de to efterretningstjenester.

Det er medarbejdere på Politiken, Ekstra Bladet, Weekendavisen, Berlingske, Radio Loud samt i Danmarks Radio, som er blevet prikket på skuldrene af den nye politienhed NSK, der efterforsker sager om særlig kriminalitet.

Anledningen er efterforskningen af lækagesagen fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og Politiets Efterretningstjeneste (PET), og i forbindelse med den vil politiet afhøre journalisterne som vidner.

Journalisterne er således blevet indkaldt til vidneafhøring, oplyser flere medier herunder Politiken, Berlingske og Ekstra Bladet.

Avisens ansvarshavende chefredaktør, Christian Jensen, "kan bekræfte, at to journalister fra Politiken, Hans Davidsen-Nielsen og Sebastian Stryhn Kjeldtoft, er blevet kontaktet af den Nationale Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), med henblik på afhøring i den aktuelle lækagesag fra FE og PET".

- Vores journalister møder gerne op, men det bliver i givet fald over for en dommer, når og hvis sagen kommer dertil, siger Christian Jensen til Politiken.

Ekstra Bladets chefredaktør Knud Brix siger, at han håber, at der ikke er tale om et forsøg på at "intimidere og chikanere den frie presse".

Også i DR har en journalist fået et opkald, og nyhedsdirektør Sandy French udtaler i en mail, at hun undrer sig over forespørgslen fra politiet. Journalisten vil møde op hos politiet i selskab med en advokat, oplyser hun.

"Vi forventer ikke at kunne bidrage med noget til den samtale, da vores absolutte hensyn er til vores kilder. Det står fuldstændig fast, at vi ikke går på kompromis med kildebeskyttelsen," lyder det fra Sandy French.

Medier kaldt til møde

Sagen begyndte at rulle i offentligheden i december.

8. december blev fire nuværende og tidligere medarbejdere i Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) anholdt og sigtet for lækage af højt klassificerede oplysninger.

En af de fire sidder varetægtsfængslet i sagen. En anden nåede at tilbringe ni dage som frihedsberøvet, før han blev sat på fri fod.

Ved grundlovsforhør i Københavns Byret 9. december fik hverken pressen eller andre tilhørere adgang. Yderligere blev chefer i tre mediehuse kontaktet af cheferne for PET og FE, Finn Borch Andersen og Svend Larsen. Medierne blev advaret om, at den paragraf, som de fire er sigtet for at have overtrådt, også omfatter medierne.

Efterretningstjenesterne, politi og anklagemyndighed har holdt kortene tæt ind til kroppen. Det er uvist, hvad de pågældende medarbejdere præcist er sigtet for at have lækket, og hvornår det skulle være sket.

Sigtelsen angår straffelovens paragraf 109 stk. 1. Den handler om at røbe eller videregive statens hemmeligheder i sager, "hvorpå statens sikkerhed eller rettigheder i forhold til fremmede stater beror".

(Opdateret kl.16.45 med flere oplysninger og ny rubrik)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også