Svingende aktier udløser milliardstort fejlskøn af skatteindtægter

Indtægterne fra danskernes pensionsskat er meget svær at spå om. Prognosemodel bør overvejes, mener flere cheføkonomer.
PAL-skatten og dermed hvor mange penge, der ender i statskassen, er meget svær at forudsige. | Foto: Thomas Borberg
PAL-skatten og dermed hvor mange penge, der ender i statskassen, er meget svær at forudsige. | Foto: Thomas Borberg
Af Marketwire

Regeringen tjener stort på danskernes pensionsafkast, PAL-skatten, men det er enormt svært for regeringen at finde ud af, hvor store indtægter skatten ender med at give. De fejlanslåede prognoser kan ultimativt føre til, at regeringen indretter sin politik forkert, mener Danske Bank. Det skriver Berlingske Business.

Ifølge avisen er det de svingende aktiekurser, der er årsagen til, at regering år efter år skyder helt forkert, når de skal forudsige PAL-skatten.

Siden 2003 har PAL-skatten givet 543 mia. kr. til statskassen. Det er ifølge avisen 320 mia. kr. mere, end hvad regeringen løbende har regnet med. Det er pensionsselskabet Velliv, der har lavet beregningerne.

”Indtægterne fra danskernes pensionsskat er en ekstrem svær post at skønne om, da afkast og indtægter følger udviklingen på de finansielle markeder. Man kender først det endelige resultat 31. december,” siger Frederik I. Petersen, der er cheføkonom i 3F.

Han mener, at det må give Finansministeriet anledning til at overveje prognosemodellen. Også cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen, er kritisk over for regeringens regnemaskine.

”Problemet er, at overraskelserne og fejlene hele tiden går i den ene retning. Det betyder, at man får indrettet sin politik forkert. Vi kunne have haft lavere skat eller bedre offentlig service,” siger Las Olsen til Berlingske Business.

Sydbanks cheføkonom, Søren Kristensen, er ikke helt så kritisk. Han påpeger til avisen, at den ekstra indtægt fra pensionsskatten går til at nedbringe den offentlige gæld.

Kæmpe kroneintervention kan varsle rentenedsættelse

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også