SF har et særligt krav til nyuddannedes dagpengesats

Dimittender skal i tre måneder have den nuværende dagpengesats, kræver SF, som forhandler med regeringen.
SF-formand Pia Olsen Dyhr er ikke helt tilfreds med regeringens plan om besparelser på dagpenge hos nyuddannede | Foto: Jens Dresling
SF-formand Pia Olsen Dyhr er ikke helt tilfreds med regeringens plan om besparelser på dagpenge hos nyuddannede | Foto: Jens Dresling
Af ritzau

Ingen modregning i folkepensionen til de seniorer, der arbejder, og en besparelse på unge, nyuddannedes dagpenge. Det er noget af det, som er på bordet i forhandlingerne om regeringens reformpakke ”Danmark kan mere”.

Forhandlingerne om reformerne, som blandt andet skal øge arbejdsudbuddet, spidser til, og en aftale kan lande inden for de næste dage. Og det kan altså ende med et forlig, som tilgodeser den ældre del af befolkningen frem for den unge.

Det er netop en af grundene til, at regeringens støtteparti SF stadig er med ved forhandlingsbordet. For selv om en forringelse af dimittenders dagpenge er stort set uspiselig for støttepartiet, forsøger SF nu at ”afbøde” konsekvenserne, siger formand Pia Olsen Dyhr.

”SF er stadig i forhandlingslokalet, for vi er optaget af, at det ikke kun skal være for den ældre del af befolkningen. Det skal være en balance. Vores unge har simpelthen brug for investering i uddannelse,” siger hun.

Pia Olsen Dyhr fortæller, at et kompromis kan være, at nyuddannede i de første tre måneder, efter at de har afsluttet deres uddannelse, kan få den nuværende sats. Herefter kan satsen blive sat ned.

”Vi ser os ikke i en aftale, medmindre vi sikrer de første tre måneder,” siger hun.

En trappemodel som alternativ

Heller ikke hos De Radikale er man begejstret.

”Idéen om, at der skal skæres i dimittendsatsen er bestemt ikke en blomst, der er vokset i vores baghave,” siger partiets leder Sofie Carsten Nielsen, som ligesom SF foreslår, at de første tre måneder bliver fredet.

”Et alternativ kunne være en trappemodel, hvor den lavere sats langsomt indfases gennem en længere periode,” siger hun.

I dag er dagpengesatsen for dimittender, der ikke er forsørgere, 71,5 procent af den maksimale dagpengesats. Det er 13.836 kroner om måneden før skat. Ifølge regeringens beregninger vil en nedsat sats betyde, at arbejdsstyrken kan tilføres 7500 personer.

”Vi er ikke optaget af, at man skal skære på nogen som helst dagpenge, men jeg ved, at regnemaskinerne er optaget af det, og at regeringen er optaget af det.

”Det er rigtigt, at det leverer på arbejdsudbud, men den her aftale handler jo ikke kun om arbejdsudbud. Den handler også om, hvordan vi sikrer Danmark i fremtiden. Og derfor er det vigtigt, hvordan man får uddannelse ind i aftalen og særligt laver et løft af velfærdsuddannelserne.”

I forhandlingerne tegner der sig umiddelbart et flertal for at sænke beløbsgrænsen for, hvor meget udlændinge fra tredjeverdenslande som minimum skal tjene for at få lov at komme til Danmark og arbejde.

Spørgsmålet er, hvor snittet skal ligge. Regeringen har i et aftaleudkast angiveligt spillet ud med omtrent 400.000 kroner i en midlertidig løsning på to år, hvilket svarer til omkring 50.000 mindre end i dag. Men det er hverken De Radikale eller blå blok tilfreds med. Grænsen skal længere ned.

Regeringen har desuden foreslået at sætte dagpengesatsen op de første tre måneder for personer, som bliver ledige. Men det bliver afvist af Venstre og Konservative. I hvert fald hvis regeringen ikke kan give noget attraktivt igen. Partierne nævner et forhøjet beskæftigelsesfradrag eller en lempelse af topskatten. Det sidste har regeringen afvist.

Forsker: Højere dagpenge får næppe stor effekt på arbejdskraft

S er villig til skattelettelser i reformforhandlinger

Blå partier vil ikke forhøje dagpengesats

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også