Blå blok kræver ny forhandling om arbejdskraft

Foreslået ordning for international arbejdskraft skal være permanent og begrænses til lande med visumfrihed, mener fire borgerlige partier. (opdateret)
Pernille Vermund, Nye Borgerlige, Jakob Ellemann-Jensen, Venstre, Rasmus Jarlov, De Konservative og Alex Vanopslagh, Liberal Alliance præsenterer deres forslag til regler for udenlandsk arbejdskraft.
Pernille Vermund, Nye Borgerlige, Jakob Ellemann-Jensen, Venstre, Rasmus Jarlov, De Konservative og Alex Vanopslagh, Liberal Alliance præsenterer deres forslag til regler for udenlandsk arbejdskraft.
af ritzau

De fire borgerlige partier Venstre, De Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerlige vil stemme imod i Folketinget, når regeringen ventes at fremlægge et forslag om udenlandsk arbejdskraft. Også selv om det i hovedtræk går deres vej. De fire partier kræver forhandlinger, siger de på et pressemøde tirsdag, hvor de præsenterer deres eget udspil.

”Når regeringen fremsætter deres forslag, så har vi to forslag over for hinanden. Der er ikke flertal for nogen af dem, og så kunne det være en god idé, at vi satte os ned og fandt noget, som vi kunne blive enige om,” siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Ifølge de fire partier skal beløbsgrænsen for arbejdskraft uden for EU, som i dag er på 448.000 kroner, sænkes til 360.000 kroner. De borgerlige partier vil gøre denne ordning permanent, dog med den tilføjelse, at den kun gælder, når arbejdsløsheden er under 4,5 procent, og når antallet af tilladelser har været under 12.000 på et år.

Ordningen vil - modsat et udspil fra regeringen, SF, Radikale Venstre og Kristendemokraterne sidste fredag - være begrænset til at gælde for lande, der har visumfrihed for grænsesamarbejdet Schengen.

Radikale afviser at ville indgå aftale med de fire partier

Ellemann peger på, at de borgerlige partier bare kan "gå hen ad gangen" til De Radikale og lave en aftale med dem. Men De Radikale, som fredag indgik en aftale med regeringen, SF og Kristendemokraterne, afviser.

De bryder sig ikke om Nye Borgerliges krav om, at det ikke skal gælde muslimske lande i Mellemøsten og Nordafrika, som formand Pernille Vermund har understreget.

"Det er trist at se Venstre, Konservative og Liberal Alliance lade sig diktere af Nye Borgerlige i stedet for at lave reel politik henover midten. Nu går der igen symbolpolitik i et emne, der burde være erhvervspolitik," siger De Radikales finansordfører, Andreas Steenberg, i en skriftlig kommentar.

De borgerlige partier forventer at blive indkaldt til forhandlinger, og de peger på, at regeringen ikke selv har flertal for sit forslag, der lægger op til at sænke beløbsgrænsen til 375.000 kroner - men blot i to år.

"Enten bliver vi indkaldt, ellers inviterer vi os selv til forhandlinger. For vi skal have gang i en dialog med regeringen igen. Det, de præsenterede i fredags, var halvt arbejde," siger finansordfører Rasmus Jarlov (K).

Regeringen præsenterede fredag aften en aftale i Finansministeriet med De Radikale, SF og Kristendemokraterne.

De blå partier forlod forhandlingerne tidligere fredag med det argument, at de ikke kunne acceptere, at dagpengene øges i de første tre måneder efter ledighed, og at fradraget på fagforeningskontingent hæves.

Den del havde regeringen flertal for, da også DF var med. Dog var DF ikke med i delen om international arbejdskraft, som regeringen altså ikke har flertal for.

 

 

 

 

 

De blå partier forventer at blive indkaldt til forhandlinger, og de peger på, at regeringen ikke selv har flertal for sit forslag, der lægger op til at sænke beløbsgrænsen til 375.000 kroner - men blot i to år.

”Enten bliver vi indkaldt, ellers inviterer vi os selv til forhandlinger. For vi skal have gang i en dialog med regeringen igen. Det, de præsenterede i fredags, var halvt arbejde,” siger finansordfører Rasmus Jarlov (K).

Blå partier ude af reformaftale: Uholdbart at hæve dagpenge

Politisk aftale gør forhøjet forskningsfradrag permanent

Regeringen indgår smal aftale om at få flere i job

DI kalder allerede på en 2’er og 3’er til reformpakke

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også