Socialdemokratiet forfremmer finansordfører til politisk ordfører

Christian Rabjerg Madsen bliver politisk ordfører for regeringspartiet. Benny Engelbrecht bliver ny finansordfører.
Christian Rabjerg Madsen bliver politisk ordfører for Socialdemokratiet. | Foto: Jens Dresling
Christian Rabjerg Madsen bliver politisk ordfører for Socialdemokratiet. | Foto: Jens Dresling
af ritzau

Den hidtidige finansordfører Christian Rabjerg Madsen kan nu kalde sig politisk ordfører for Socialdemokratiet. Han afløser dermed Jeppe Bruus (S), som er blevet skatteminister i sidste uge. Det oplyser partiet i forbindelse med et gruppemøde tirsdag.

”Jeg er meget glad for gruppens opbakning, og jeg glæder mig til at diskutere politik med mange af jer og de politiske modstandere,” siger Christian Rabjerg Madsen.

”Der var én kandidat, og det var mig. Og det var dejligt, at gruppen havde tillid til den beslutning,” siger han.

Benny Engelbrecht (S), der gik af som transportminister i sidste uge og dermed satte gang i en ministerrokade, afløser Rabjerg Madsen som finansordfører. Dermed bliver Engelbrecht også en del af folketingsgruppens ledelse.

”Jeg glæder mig til mine nye opgaver,” skriver Engelbrecht, der tidligere også har været skatteminister, på Twitter.

I førske række til ministerpost

I ledelsen sidder Engelbrecht side om side med S-formand og statsminister Mette Frederiksen. Gruppeformand Leif Lahn Jensen, Rabjerg Madsen, gruppesekretær Annette Lind, gruppenæstformand Lennart Damsbo-Andersen og Jens Joel udgør resten af ledelsen.

35-årige Christian Rabjerg Madsen har været folketingsmedlem siden 2015. Nu får han en vigtig post i Socialdemokratiet. Her handler det ofte om at forsvare regeringens politik og tage sig af møgsager i stedet for en given minister, som er kommet i problemer.

Engelbrecht gik af som transportminister torsdag i sidste uge. Det skete efter en sag om manglende beregninger for klimabelastningen bag en infrastrukturaftale sidste år. Forløbet medførte, at regeringens støtteparti Enhedslisten mistede tilliden til Engelbrecht.

Det førte videre til ministerrokader i regeringen. Disse blev præsenteret fredag. Trine Bramsen blev transport- og ligestillingsminister, skatteminister Morten Bødskov (S) blev forsvarsminister og den daværende politiske ordfører Jeppe Bruus (S) blev ny skatteminister i stedet for Bødskov.

Det betød, at Socialdemokratiet manglede en politisk ordfører. Netop den politiske ordfører står ofte i første række, når der skal findes en ny minister i en regering. Foruden Bruus gjorde det sig eksempelvis også gældende for Jesper Petersen (S). Sidste år blev han forfremmet fra politisk ordfører til uddannelses- og forskningsminister.

Engelbrecht bærer ikke nag: Andre bevæggrunde bag fyring

Engell om ministerrokade: Bramsen var blevet skydeskive

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også