Regeringen vil lave hastelov: Skal give ukrainere ophold i Danmark

Fredag mødes regeringen med Folketinget om en særlov til ukrainere, der søger ophold i Danmark.
En særlov skal både give ukrainere udvidet opholdstilladelse og definere deres adgang til arbejdsmarkedet, lyder det fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye. | Foto: Stephanie Lecocq/EPA / EPA
En særlov skal både give ukrainere udvidet opholdstilladelse og definere deres adgang til arbejdsmarkedet, lyder det fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye. | Foto: Stephanie Lecocq/EPA / EPA
af ritzau

Regeringen er indstillet på at lave en særlov, der skal sikre opholdsgrundlag for de ukrainere, der søger ophold i Danmark. Det oplyser udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Fredag vil regeringen mødes med Folketingets partier, hvor det skal drøftes, hvordan loven præcis skal skrues sammen. Her vil regeringen møde op med et oplæg.

Samtidig skal det sikres, at loven kan hastebehandles, så den hurtigst muligt kan træde i kraft.

Med de nuværende regler kan alle ukrainere opholde sig 90 dage i Danmark uden visum.

En særlov vil udvide det og tilsyneladende betyde, at ukrainere gives ophold i længere tid, uden at de behøver være sagsbehandlet som flygtninge i juridisk forstand.

Torsdag skal EU-landene mødes for at diskutere, hvordan man skal hjælpe personer, der er flygtet fra Ukraine, der torsdag blev invaderet af Rusland.

Danmark har dog et forbehold på retsområdet og er derfor ikke med i en fælles EU-løsning. I stedet skal der laves en særskilt dansk løsning.

Ud over ophold vil loven også tage stilling til, hvordan ukrainske flygtninges status på arbejdsmarkedet skal være ifølge ministeren.

"Jeg har netop i dag haft møde med den ukrainske ambassadør, der ser positivt på hurtigt at sikre et særligt opholdsgrundlag til ukrainere," siger Mattias Tesfaye i en skriftlig kommentar.

"Nu vil jeg diskutere mulighederne med mine europæiske kolleger torsdag. På den baggrund mødes jeg fredag med Folketingets partier, hvor jeg vil fremlægge regeringens forslag til, hvordan vi i Danmark bedst sikrer ukrainerne en god og hurtig velkomst, herunder i forhold til at få dem ud på arbejdsmarkedet snarest muligt."

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også