Fagbevægelsen kræver ret til fuldtid for offentligt ansatte

Flere deltidsansatte i det offentlige vil gerne arbejde mere. Det bør arbejdsgivere reagere på, mener FH.
Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, vil have arbejdsgiverne til at reagere på, at mange ønsker at gå fra deltids- til fuldtidsarbejde. Arkivfoto: Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix
Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, vil have arbejdsgiverne til at reagere på, at mange ønsker at gå fra deltids- til fuldtidsarbejde. Arkivfoto: Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix
af ritzau

En stor del af de deltidsansatte inden for det offentlige vil gerne arbejde mere, og det bør arbejdsgiverne sørge for, at de kan komme til.

Det mener Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), der taler på vegne af mere end 1,3 millioner lønmodtagere.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at 11 procent af deltidsansatte i det offentlige gerne vil arbejde mere, men ikke kan få et job på fuldtid. Et udtræk, som FH har fået Danmarks Statistik til at lave, viser, at det i runde tal er cirka 22.000 deltidsansatte i det offentlige, som ønsker at arbejde mere.

Lizette Risgaard undrer sig over, at der er så mange, der ikke arbejder på fuldtid, nu hvor der er en mangel på arbejdskraft i Danmark.

”Når vi nu ved, at der er mangel på arbejdskraft, så er det jo fjollet, at man ikke tilbyder fuldtid til alle dem, der gerne vil arbejde mere,” siger hun.

FH-formanden foreslår en række tiltag, der skal få flere offentligt ansatte til at arbejde mere end bare på deltid.

Det handler om at komme i gang

Et forslag går ud på, at alle deltidsansatte skal have ret til at gå på fuldtid. FH foreslår også, at når der bliver slået en stilling op i kommuner og regioner, så skal den som udgangspunkt slås op som en fuldtidsstilling.

Hvis det offentlige pludselig skal til at aflønne flere for at arbejde fuldtid, så øger det nok de samlede udgifter til lønninger. Hvor forestiller du dig, at de ekstra penge skal komme fra?

”Jeg synes i første omgang, at man skal tage udgangspunkt i, at det faktisk er arbejdskraft, som kommuner og regioner mangler. Derfor er det ikke noget med, at vi skal tænke på, hvor pengene er, fordi de egentlig har sat de her penge af. De kan bare ikke få de folk, de har brug for. Det er om at komme i gang. Det handler om at få tilbudt flere timer til dem, der allerede er der, og som gerne vil arbejde noget mere,” siger Lizette Risgaard.

Mens 11 procent af de deltidsansatte i det offentlige ønsker mere arbejde, er det 7 procent for deltidsansatte i det private.

Hver 11. deltidsansatte ønsker et fuldtidsjob

Ordførere kræver flere fuldtidsstillinger i ældreplejen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også