Afgående KL-formand: Krigen i Ukraine betyder ny økonomisk virkelighed

Landets borgmestre og byrådsmedlemmer er samlet til topmøde i Aalborg. Krigen i Ukraine fylder på dagsordenen.
"Vi kan ikke love minimumsnormeringer eller flere sygeplejersker eller politibetjente, medmindre vi anviser, hvordan vi finder de hænder, der skal til, og hvor vi finansierer det," lød det fra Jacob Bundsgaard, afgående formand i Kommunernes Landsforening. | Foto: HENNING BAGGER/Henning Bagger / henning bagger
"Vi kan ikke love minimumsnormeringer eller flere sygeplejersker eller politibetjente, medmindre vi anviser, hvordan vi finder de hænder, der skal til, og hvor vi finansierer det," lød det fra Jacob Bundsgaard, afgående formand i Kommunernes Landsforening. | Foto: HENNING BAGGER/Henning Bagger / henning bagger
af ritzau

Krigen i Ukraine og de følgende konsekvenser betyder en ny økonomisk virkelighed, der vil kunne mærkes helt ud i kommunekasserne.

Sådan lyder budskabet fra den afgående formand i Kommunernes Landsforening (KL), Jacob Bundsgaard (S), på foreningens topmøde i Aalborg.

”Et styrket forsvar. Et ukendt antal flygtninge, som skal integreres i det danske samfund. Det koster. Der er råd til forsvar og råd til demografien, når vi bliver flere ældre og flere børn. Men så er der ikke flere penge. Det betyder, at hvis vi skal skabe forandringer og forbedringer i vores velfærd, og det er noget af det, vi brænder for i kommunerne, så kræver det reformer, skattestigninger eller omprioriteringer. Eller måske en kombination af det hele. Det er den nye virkelighed i dansk politik,” siger han.

Med en ny politisk aftale har Folketinget besluttet, at det danske forsvarsbudget skal øges markant de kommende år, så det udgør to procent af BNP i 2033. Den nye virkelighed bør føre til en øget realisme i den politiske diskussion i Folketinget, mener Jacob Bundsgaard, der er borgmester i Aarhus.

”Vi kan ikke love minimumsnormeringer eller flere sygeplejersker eller politibetjente, medmindre vi anviser, hvordan vi finder de hænder, der skal til, og hvor vi finansierer det,” siger han.

Ny historisk krise oven på corona

Torsdag og fredag er landets borgmestre og byrådsmedlemmer samlet til det årlige Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg.

Ifølge Jacob Bundsgaard har kommunerne trukket et kæmpe læs under coronapandemien, der knap er drevet over, før krigen i Ukraine betyder en ny historisk krise, der igen vil sende dønninger ud i de danske kommuner.

Her tager man i disse dage imod flygtninge fra Ukraine, hvor den russiske invasion har sendt tusinder på flugt.

”Nu står de i vores lokalsamfund og har brug for os. Det er helt tæt på, og det er lige nu,” siger Jacob Bundsgaard og tilføjer, at der er brug for noget af den samme handlekraft, som man viste rundt om i kommunerne under coronaen.

Senere torsdag konstituerer KL’s nye bestyrelse for de næste fire år sig.

Det er på forhånd ventet, at den nuværende næstformand i KL, borgmester i Kalundborg Martin Damm (V), overtager posten som formand. De Radikale har en afgørende stemme i KL’s bestyrelse og har meldt ud, at de peger på Martin Damm.

Topmødet har været afholdt digitalt de seneste to år på grund af coronapandemien, men i år kan 1600 kommunale topfolk samles fysisk.

Trods heftig debat vedtager Folketinget særlov for ukrainere

Aftale skal sende fordrevne ukrainere hurtigt i job i Danmark

Flertal for særlov: Ukrainere kan få opholdstilladelse om to uger

Forhandlinger om at styrke dansk forsvar er i gang

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter