Politikere glæder sig over kviklånsselskabers exit

På Christianborg er der glæde over, at en stribe udbydere af de omdiskuterede kviklånsprodukter har trukket sig ud af det danske marked.
Foto: Marcus Emil Christensen
Foto: Marcus Emil Christensen

Politikere på Christiansborg glæder sig over, at en række kviklånsselskaber har valgt at trække stikket i det danske marked. Det skriver Børsen Pro.

En af dem er Enhedslistens erhvervsordfører Rune Lund.

“Det er dejligt, hvis de her store spillere har valgt at lukke ned. Det vil hjælpe de typisk svage betalere. Men vi er først helt tilfredse, når de alle sammen er lukket ned,” siger erhvervsordfører Rune Lund.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) fortæller til Børsen, at det med den brede politiske aftale, der blev indgået i 2020, har været hensigten at sætte en stopper for de alt for dyre lån, der fangede forbrugere i gældsspiraler.

Flere selskaber har trukket sig

Blandt andet er kviklånsudbyderen 4Finance stoppet med at udstede lån gennem mærket Vivus, og allerede i 2020 stoppede virksomheden med at udbyde lån fra Zaplo.dk. Også Capitolia, der stod bag Kronelån og Simbo, stoppede i februar sidste år med at udbyde lån.

Årsagen til, at selskaberne har trukket sig, er, at det ikke længere kan betale sig for de udbydere, der specialiserer sig i lån med lave beløb og korte løbetider, at være i Danmark, efter at der med kviklånsloven er blevet indført et loft over lånenes omkostninger i procent, også kaldet ÅOP. ÅOP-loftet er som udgangspunkt 35 pct. eller 25 pct., hvis man undlader at reklamere for sine produkter.

Tidligere har Mikkel Winston, bestyrelsesformand for Dansk Kreditråd, over for FinansWatch vurderet, at kviklånsloven ikke gør det muligt at drive forretning baseret på kviklån, at efter den nye lov er blevet indført.

”Det blev, som vi advarerede om, da loven blev behandlet. For når ÅOP-loftet er på 25 pct., er det ikke muligt at få en forretningsmodel til at fungere ved lån under 20.000 kr., for der vil jo altid være en basisomkostning for at give lån - og den omkostning er den samme, uanset om lånet er på 20.000 kr. eller 100.000 kr.,” udtalte han i februar.

Støttepartier: ”Køb nu - betal senere”-finansiering skal underlægges samme kontrol som andre lån

Medie: Flertal for ny kviklånslov

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også