Jakob Ellemann-Jensen: Vindmøller hører til på vandet

Der skal vindmøller på havet i stedet for på land, mener Venstre - og uafhængighed af russisk gas skal ske før.
Venstes formand, Jakob Ellemann-Jensen, vil have mere fart på den grønne omstilling. | Foto: Jens Dresling
Venstes formand, Jakob Ellemann-Jensen, vil have mere fart på den grønne omstilling. | Foto: Jens Dresling
af ritzau

Venstre og formand Jakob Ellemann-Jensen ser hellere, at der opstilles flere havvindmøller, end at de sættes på land, når Danmark skal øge sin produktion af vedvarende energi.

”Jeg mener, at vindmøller hører til ude på vandet, hvor de generer færrest muligt mennesker. Hvis man kan stille op til 40 GW, skal man ikke nøjes med 35 GW og så sætte resten op inde på land, hvor det kan genere folk,” siger Ellemann-Jensen.

Han henviser til, at Energistyrelsen tidligere har vurderet, at der var potentiale for at udnytte 40 GW havvind i Nordsøen.

I regeringens reformudspil ”Danmark kan mere II”, der blev præsenteret tirsdag, ønsker man at ”høste Nordsøens fulde havvindspotentiale”. Det vurderes til at være op til 35 GW, lyder det i udspillet. Samtidig ønsker regeringen, at produktionen fra solenergi og landvind firedobles frem mod 2030. Det vil betyde en fordobling af produktionen fra vindmøller på land.

Det skal gå hurtigere

Venstres vigtigste prioritet til de kommende forhandlinger bliver at få sat ”noget tempo” i, at Danmark bliver uafhængig af russisk gas.

”Vi skal bare være klar over, at alle de penge, vi poster i vores naturgas, er altså med til at finansiere de ting, der foregår i Ukraine. Det synes jeg næsten ikke er til at bære. Derfor er det noget, vi skal prioritere,” siger Jakob Ellemann-Jensen.

Eksempelvis skal det gå hurtigere, end når regeringen lægger op til, at alle husejere med gas- eller oliefyr først inden årets udgang får et brev med klar besked om, hvorvidt de kan få fjernvarme eller ej, mener Venstre-formanden.

Venstre ønsker, at Danmark skal være uafhængige af naturgas senest ved udgangen af 2027.

Hos Enhedslisten kaldes regeringens ambitioner for udbygningen af vedvarende energi og udskiftningen af gasfyr for ”flotte”.

”Men hvor jeg dog savner stærkere planer for energieffektivisering og gasudfasning af industrien. Det er dér, langt det største potentiale for gas- og CO2-reduktioner er,” siger Mai Villadsen, Enhedslistens politiske ordfører, i en skriftlig kommentar.

Hun siger videre, at ”Putins skrækkelige krig ikke må resultere i, at vi kaster grønne ambitioner over bord med henvisning til regeringens ønske om at undersøge muligheden for at udvinde mere gas midlertidigt i Nordsøen.

Regeringen vil firedoble produktion fra solceller og landvind

Grøn skattereform med mere ensartet beskatning præsenteres onsdag

Dansk Fjernvarme: Regeringens ambitioner kræver hurtig finansiering og mindre bureaukrati

Dansk Industri roser energireform - men savner fokus på energieffektivisering

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også