PolicyWatch

Nationalbankdirektør: Varmecheck vil skubbe til inflationen

Hjælp til at betale stigende varmepriser vil sætte yderliger damp under den danske økonomi og føre til øget inflation, mener Nationalbanken.

Nationalbankdirektør Signe Krogstrup forudser øget inflation ved udbetaling af varmecheck. | Foto: PR / Nationalbanken

Hvis udvalgte befolkningsgrupper får bevilget varmecheck som følge af de højere energipriser, risikerer man at få den danske økonomi til at koge over. Det siger nationalbankdirektør Signe Krogstrup i en kommentar til avisen Berlingske.

”Hvis der vedtages kompensationsordninger, som ikke modsvares af offentlige besparelser eller højere skatter, så vil det forstærke presset på økonomien og dermed skubbe yderligere til lønstigninger og inflation.”

Reaktionen kommer samtidig med, at regeringen sammen med Folketingets øvrige partier forhandler om, hvilke befolkningsgrupper der skal modtage en hjælpende hånd med de højere forbrugerpriser.

Ifølge Signe Krogstrup er det dog ikke hensigtsmæssigt at smide yderligere brænde på bålet i den nuværende situation, skriver avisen.

Nogle af Folketingets partier vil ikke nøjes med at give de ældre en hjælpende hånd, som det ellers har været diskuteret. Man vil også hjælpe studerende, kontanthjælpsmodtagere og arbejdsløse.

Savner nuancer i kritikken

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) savner nuancer i kritikken og afviser, at ”målrettede” check vil føre til endnu højere inflation.

Han erkender, at der er et pres på de økonomiske ressourcer i øjeblikket, men fastslår samtidig, at man ikke kan forhindre, at nogle danskere vil kunne mærke priserne stige.

Nationalbankdirektøren påpeger dog, at der kommer til at være en regning, som skal betales i sidste ende, og det kommer til at være i form af lavere forbrug, hvilket hjælpepakker kommer til at udskyde, vurderer hun.

Ifølge regeringen vil man finansiere hjælpepakkerne ved at øge det offentlige underskud. Budgetloven, som skal sørge for ansvarlig økonomisk politik, kan nemlig fraviges i ekstraordinære situationer, og Danmark befinder sig lige nu i en ekstraordinær situation, siger Simon Kollerup.

Finansminister lover hjælp til pensionister ramt af stigende priser

Mere fra PolicyWatch

Finanskrisens sidste store opgør slutter med champagne og økonomisk ruin

Den tidligere adm. direktør i Roskilde Bank Niels Valentin Hansen blev torsdag i Højesteret dømt til at betale en erstatning på godt 232 mio. kr. til Finansiel Stabilitet. Statens bank ser næppe nogensinde pengene, men påpeger, at det ikke var det, man gik efter. Frifundne bestyrelsesmedlemmer ånder lettet op.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier