PolicyWatch

Danske virksomheder får hjælp til at spare på gassen

De ikke-beskyttede virksomheder skal hjælpes med at reducere gasforbruget, lyder det nu fra Energistyrelsen. Dansk Erhverv foreslår at indføre et investeringsfradrag for dem, der bevæger sig væk fra gassen.

Ifølge klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) er Danmark forberedt på, at Rusland kan komme til at lukke for gashanerne til Europa. Nogle danske virksomheder vil dog kunne mærke konsekvensen af det. | Foto: Jens Dresling

Danske virksomheder, der ikke er sikret gasforsyning, hvis energikrisen i Europa bliver forværret, skal hjælpes med at spare på gassen. Det arbejde vil Energistyrelsen begynde på i løbet af maj, skriver styrelsen i en pressemeddelelse tirsdag morgen.

”Den nuværende geopolitiske situation kan betyde, at en række virksomheder står uden adgang til gas og derfor må stoppe eller nedskalere deres produktion,” lyder det i meddelelsen.

”Målet er at afdække, hvordan erhvervspuljen på en effektiv og hurtig måde kan understøtte gasreducerende tiltag i virksomhederne på den korte bane.”

Erhvervspuljen er en tilskudspulje til energieffektiviseringer og grøn omstilling.

Ifølge Ulrich Bang, markedschef for klima, energi og miljø i Dansk Erhverv, bør man indføre et særligt fradrag til de virksomheder, der søger mod grønnere løsninger.

”Det er vores forslag, at man skal indføre et investeringsfradrag for virksomheder, der laver tiltag, som gør, at de bevæger sig væk fra gassen” siger han.

Energikrig i Europa

Krigen i Ukraine har medført en regulær energikrig i Europa. Den russiske præsident, Vladimir Putin, har flere gange truet med at lukke for gashanerne til europæiske nationer. Senest førte en optrapning af energikrigen til, at Rusland lukkede for gassen til Polen og Bulgarien. Det skete i april.

Danmark bør være forberedt på, at det samme kan ske her og i andre europæiske lande. Det sagde klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) for en uge siden i forbindelse med en EU-møde i Bruxelles. Han lagde dog heller ikke skjul på, at det kan få konsekvenser for en række danske virksomheder.

”Men vi har en plan for, hvad vi gør i den situation,” lød det fra ministeren, uden at han blev konkret.

Listen over ikkebeskyttede gaskunder, som Energistyrelsen vil tage kontakt til i løbet af maj, består af omkring 40 selskaber. Styrelsen vil, så vidt det er muligt, bidrage til, at virksomhederne ikke ender med at bruge alternative fossile brændstoffer.

Det er ikke nævnt, hvilke selskaber der er tale om, men de udgør tilsammen cirka 20-25 procent af Danmarks samlede gasforbrug. På listen står blandt andre Danish Crown, Arla, Hamlet Protein og flere kartoffelmelfabrikker, som alle er afhængige af gassen.

Kartoffelmelfabrikken KMC arbejder på et alternativ til russisk naturgas, men også på at komme af listen over ikke-beskyttede virksomheder. Selskabets formand mener, det et tosset, at fabrikkerne står til at få kappet gassen, når den producerer mere energi end den bruger.

Det har også fået Landbrug & Fødevarer til at kræve kompensation til de virksomheder, der i så fald skulle miste gassen og dermed stå med en kæmpe regning.

Efter vaklende flertal finder Wammen ny finansiering til inflationshjælp

Nyt partnerskab mellem regering og finanssektor skal få danskerne til at droppe olie- og gasfyr

Ingen hjælp til erhvervsjurister: Ny minister afviser at åbne for advokattitel

Vismand anbefaler at pålægge landbruget CO2-afgift på 1000 kroner per ton

Mere fra PolicyWatch

Regeringen forbyder rutineflaring fra næste sommer

Det bliver ulovligt at brænde overskudsgas af i Nordsøen, medmindre det er strengt nødvendigt af hensyn til medarbejdernes sikkerhed. Det har regeringen netop besluttet på baggrund af en række afsløringer fra EnergiWatch.

Vestager forventer techlov træder i kraft inden for et år

Europa-Parlamentet arbejder på højtryk for at få stemt de to kommende techlovpakker igennem inden sommer, så de sidste skridt kan tages i efteråret. Allerede næste forår forventes store dele af de to lovpakker at træde i kraft, melder EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager og EU-parlamentariker Christel Schaldemose.

Formand for minkavlere: Horribel læsning om et totalt kollaps

Formand for Danske Minkavlere Tage Pedersen er chokeret over den læsning, han indtil videre har nået i Minkkommissionens beretning. Han opfordrer Folketinget ”til at sikre, at ingen andre danskere skal udsættes for den behandling, vi er blevet udsat for”.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier