PolicyWatch

Sundhedsaftale: Flere nærhospitaler og mere almen praksis

En politisk aftale om en sundhedsreform har alle partier i Folketinget bag sig og rummer tiltag for 6,8 mia. kr over otte år. Nye nærhospitaler, mere telemedicin og unge læger længere i almen praksis er centrale elementer.

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Unge læger skal mere i almen praksis under deres uddannelse. Og der kommer op til 25 nærhospitaler. Det indgår i sundhedsreformen, som alle partier er med i.

Aftalen er blevet præsenteret fredag. De sidste detaljer faldt på plads natten til fredag, og sundhedsreformen har været længe undervejs. Den er blevet udfordret af håndteringen af coronakrisen.

Det er en aftale, som rummer tiltag for samlet 6,8 milliarder kroner over de næste otte år.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ved præsentationen.

Her er begejstringen blandt nogle af aftalepartierne moderat. Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, kalder reformen for ”en fin lille aftale”.

Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, kalder reformen for ”en lille prut”, der ifølge ham ikke løser alle de udfordringer, sundhedsvæsnet har.

S-regeringen havde i sit sundhedsudspil lagt op til op mod 20 nærhospitaler, der reelt bedst kan beskrives som udvidede store sundhedshuse. Det er uklart, hvor alle nærhospitaler skal placeres i landet. Men det kan eksempelvis være i nedlagte sygehuse.

Regeringen havde også lagt op til en såkaldt tjenestepligt, hvor alle læger skulle ud og arbejde hos en praktiserende læge. Men den del er altså landet på, at de unge læger under deres uddannelse får en såkaldt praksispligt.

Det betyder, at lægerne skal op på et halvt år mere i almen praksis og skal bruge mindre tid på sygehusene.

Regeringen havde også spillet ud med en række forebyggelsesinitiativer i forhold til mindre alkohol og tobak til de unge. Men det er ikke en del af aftalen.

De forhandlinger kommer til at foregå for sig selv, siger Heunicke (S).

”Næste uge tager vi hul på de forhandlinger om de resterende elementer om forebyggelsen. Det var rigtigt at dele det op, fordi vi fik den her brede aftale, vi gik efter,” siger ministeren.


Mere fra PolicyWatch

Bredt flertal vil af med gas fra 2035 grundet Rusland

Rusland har for stor indflydelse, og derfor vil bredt flertal i Folketinget med gas fra 2035 ifølge ny aftale. Dansk Fjernvarme glæder sig over aftalen. Men det skorter med hjælp til landets boligejere, lyder det. (Opdateret)

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier