PolicyWatch

Mette Frederiksen støtter Ørsted i at trodse Putins rubelkrav

Selv om det kan ramme gasforsyningen til Danmark, gør Ørsted ifølge statsminister ret i at nægte Putins krav.

Statsminister Mette Frederiksen (S) bakker op om Ørsteds beslutning om ikke at betale for gas i rubler. | Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Energiselskabet Ørsted har opbakning fra den danske statsminister i opgøret om russisk gas. Det fastslår statsminister Mette Frederiksen (S) på vej ind til et ekstraordinært EU-topmøde i Bruxelles mandag.

Selv om det kan ramme forsyningen af gas til Danmark, så gør Ørsted ret i at nægte Putins krav om betaling i rubler, siger Mette Frederiksen.

”Vi bakker Ørsted op. Det er et uacceptabelt krav fra russisk side, at der skal betales i rubler. Det er en del af den måde, Rusland udfordrer os allesammen på. Så vi bakker Ørsted op i deres beslutning. Og også i de ord, der er faldet i dag,” siger Mette Frederiksen.

Mandag meddelte Ørsted, at selskabet ikke vil skifte mening og betale med rubler for gas fra det russiske energiselskab Gazprom.

I stedet har Ørsted ved at fylde lagrene i Danmark og Tyskland forberedt sig på en situation, hvor Gazprom lukker for gashanerne. Samtidig vurderer Ørsted, at det bliver muligt at købe gas på det europæiske marked i stedet.

Det fortæller Ørsted i en pressemeddelelse mandag.

Efter Gazprom rejste kravet om betaling for gas i rubler, fik Ørsted en deadline for et svar til udgangen af maj. Det vil sige tirsdag - men Ørsted har besluttet sig.

”Derfor er der en risiko for, at Gazprom Export stopper med at levere gas til Ørsted,” skriver det danske energiselskab i sin pressemeddelelse.

Statsminister Mette Frederiksen erkender, at det kan blive en svær situation for Danmark, hvis Rusland lukker for gassen. Men det er det rigtige at gøre, mener hun.

”Vi har sagt fra starten, at vi ønsker at lægge et pres på Rusland, og derfor bakker vi Ørsted op i den her beslutning,” siger Mette Frederiksen.

I de seneste uger har energiselskaber i andre lande arbejdet på at betale i euro eller dollars og derefter lade Rusland omveksle til rubler. Det er nemlig ikke i strid med EU’s sanktioner. Men den vej vil Danmark ikke gå.

”Den danske regerings holdning er klar, og det er klart mit indtryk, at der er opbakning fra hele Folketinget. Vi ønsker ikke at lege med i de lege, som Kreml foretager sig på dette område. Derfor bakker vi Ørsted op,” siger Mette Frederiksen.

Den gas, som Gazprom leverer til Danmark, kommer gennem et netværk af gasledninger i Europa. Derfor er der flere andre aftagere af gas fra Gazprom, der ligger mellem Rusland og Danmark.

Hvis nogle af de andre aftagere i netværket vil sælge gas til Danmark, kan Gazprom dermed ikke stille sig i vejen for det.

Selv om Ørsted måske skal finde nye leverandører til gassen til Danmark, forventer selskabet ikke, at der vil være nogen mærkbar omkostning ved skiftet af leverandør.

Mette F. forventer også en syvende sanktionspakke mod Rusland

EU rykker tættere på stop for russisk olie

Ørsted ser risiko for gasstop

Mere fra PolicyWatch

Dansk minister vil have mere omfattende krav til soja-dokumentation

Mens EU er på vej om krav om satellit- og GPS-dokumentation på importeret soja at mindske afskovning, er regeringen nu allerede klar til at gå endnu længere. Om få år kan man forhåbentlig også knytte krav til påvirkning af andre økosystemer, siger Lea Wermelin (S) til AgriWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier