Færøerne og Danmark underskriver aftale om radar i næste uge

Når den danske statsminister, udenrigsminister og forsvarsminister rejser til Færøerne i næste uge, ventes aftalen om en luftvarselsradar på Færøerne underskrevet mellem regeringen og det færøske landsstyre, siger Jenis av Rana, der er landstyresmand for udenrigsanliggender.
Forsvarsminister Morten Bødskov (S) og Statsminister Mette Frederiksen (S). | Foto: Jens Dresling
Forsvarsminister Morten Bødskov (S) og Statsminister Mette Frederiksen (S). | Foto: Jens Dresling
Pætur Hjalmar Evensson & ritzau

I næste uge tager statsminister Mette Frederiksen (S), udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Morten Bødskov (S) til Færøerne for at drøfte forsvars- og sikkerhedspolitik med det færøske og grønlandske landsstyre.

I forbindelse med besøget bliver den længe ventede aftale om en luftvarselsradar, som skal opstilles på Færøerne, højst sandsynligt underskrevet. Det oplyser den færøske landsstyresmand for udenrigsanliggender, Jenis av Rana, til Det Færøske Nyhedsbureau.

Men hvad aftalen helt konkret indebærer, vil landsstyremanden ikke afsløre, før den er underskrevet.

Radaren er en del af den arktiske kapacitetspakke, som blev præsenteret af regeringen i februar 2021. Heri blev der afsat 390 mio. kr. til en radar på Færøerne, som bl.a. skal bruges til at overvåge fremmede fly i luftrummet over Færøerne. I dag er der nemlig et ”radarhul” over Færøerne, som giver fly mulighed for at passere uden at blive opdaget.

Radaren har været omdrejningspunkt for stor politisk debat på Færøerne, hvor især oppositionen har kritiseret beslutningsprocessen omkring radaren. Som det er nu, ligger beslutningen hos landsstyremanden for udenrigsanliggender, men oppositionen har længe insisteret på at få beslutningen behandlet i Lagtinget.

Første møde i nyt kontaktudvalg

Udover aftalen om radaren skal rigsfællesskabets regeringsledere og øvrige danske, færøske og grønlandske regeringsmedlemmer afholde det første møde i det såkaldte kontaktudvalg, som landene blev enige om at oprette sidste år. I det forum skal de diskutere sager på udenrigs-, sikkerheds- og forsvarsområdet, hvor de ikke altid ser ens på tingene.

”Den sikkerhedspolitiske situation i verden påvirker også Arktis og Nordatlanten. Regeringen vil drøfte dette væsentlige emne med Færøernes landsstyre og Grønlands Naalakkersuisut,” udtaler Mette Frederiksen i en pressemeddelelse fra Statsministeriet om besøget.

”Jeg glæder mig meget til igen at besøge Færøerne. Jeg ser frem til vores politiske drøftelser på rigsmødet og til mødet i det nye Udenrigs-, Sikkerheds- og Forsvarspolitiske Kontaktudvalg. Den sikkerhedspolitiske situation i verden påvirker også Arktis og Nordatlanten. Regeringen vil drøfte dette væsentlige emne med Færøernes landsstyre og Grønlands Naalakkersuisut,” siger Mette Frederiksen.

Den færøske lagmand, Bárður á Steig Nielsen, er vært, og han ser også frem til besøget.

”Vi er i en brydningstid. Det russiske angreb på Ukraine d. 24. februar stiller nye krav til samarbejdet i rigsfællesskabet. Dette er første gang, vi mødes, siden krigen startede. Derfor er der flere vigtige sager at drøfte, både mellem Færøerne og Danmark, men også i forhold til sikkerhedssituationen i Europa,” siger han i en pressemeddelelse fra det færøske landsstyre.

Center for Cybersikkerhed: 5G gør os mere sårbare

Danmark ventes at tiltræde forsvarssamarbejde til juli

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også