Bred aftale sikrer oprettelse af grøn fond med over 50 milliarder

Samtidig er aftalepartierne blevet enige om at sænke elafgiften, mens den nye grønne fond rummer 53,5 mia. kr.
Nicolai Wammen (S), finansminister. | Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Nicolai Wammen (S), finansminister. | Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

En bred række af partierne på Christiansborg er nu nået til enighed om en aftale, der betyder oprettelsen af en grøn fond, der skal bruges til at investere i skovrejsning, udbygning af havvind og nye grønne omstillingsteknologier såsom PTX, pyrolyse og CCS.

Samtidig skal elafgiften midlertidigt sænkes fra slutningen af året.

Den nye grønne fond, som regeringen og Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti er blevet enige om, bliver polstret med 53,5 mia. kr. Tanken er, at den skal bruges på at skubbe yderligere til den grønne omstilling mellem 2024-2040.

Med den grønne fond sætter vi en tyk streg under Danmarks tårnhøje ambitioner for klimaet. Det er et lille økonomisk nybrud, men et stort gennembrud for den grønne omstilling. Vi reserverer samlet set 53½ mia. kr. fra 2024-2040, som skal investeres, så vi får mest mulig grøn omstilling for pengene og kommer hurtigere fri af fossile brændsler. Vi ved, at nogle af de mest lovende teknologier vil kræve enorme investeringer. Med den grønne fond får vi et godt udgangspunkt for at sikre, at det sker,” udtaler finansminister Nicolai Wammen.

Finansieringen til den grønne fond skal blandt andet ske ved en fremrykning af pensionsbeskatningen ved at hæve aldersopsparingens lave indbetalingsloft fra 5.500 kr. kr. til 8.500 kr.

I efteråret 2022 bliver aftalepartierne indkaldt til nærmere drøftelser omkring udmøntningen af den grønne fond, står der i aftalen.

”Aftalepartierne er enige om at reservere 1,5 mia. kr. i 2024 og 3,25 mia. kr. årligt fra 2025- 2040 i det finanspolitiske råderum til etablering af et nyt grøn råderum. Der reserveres således 53,5 mia. kr. til den grønne omstilling mod 2040. Heraf afsættes i alt 10,6 mia. kr. mod 2040 til aftale om grøn skattereform,” står der i aftalepapirerne.

En drøm bliver til virkelighed

Hos Radikale Venstre jubler den politiske leder Sofie Carsten Nielsen over den nye aftale.

”I dag bliver en radikal drøm til virkelighed! For et halvt år siden foreslog Radikale Venstre at etablere en klimafond, og nu bliver den vision en realitet. Det er kæmpe stort – og helt afgørende for, at vi kan gennemføre den grønne omstilling og nå vores klimamål,” siger hun i en kommentar og fortsætter:

”Klimafonden bliver altafgørende for Danmarks grønne omstilling. Derfor er det fantastisk, at både blå og røde partier er gået sammen og har gjort Radikale Venstres vision om en klimafond til virkelighed. Det giver så meget mening at stå sammen, når virkelighedens kriser kalder.”

På pressemødet kalder SF-formand Pia Olsen Dyhr det ifølge Ritzau for et historisk stort beløb, der nu er afsat til grønne investeringer. Det samme siger politisk ordfører i Enhedslisten, Mai Villadsen.

”Det kommer til at være historisk aftryk, der kommer til at gøre en forskel mange år frem, og måske endda indtil vi alle sammen ikke sidder i Folketinget mere,” siger hun på pressemødet.

Sænker elafgiften midlertidigt

Den midlertidigt lavere el-afgift forventes samlet set at koste staten indtægter for 475 millioner og er en del af en større aftale om kompensation til borgere for de stigende priser.

Afgiften lempes med fire øre kilowatt-timen i de sidste tre måneder af 2022, mens den lempes med 4,3 øre i 2023.

Dermed vil el-afgiften i slutningen af 2022 lyder på 72,3 øre kilowatt-timen og i 2023 på 68,8 øre kilowatt-timen.

”I alt skønnes forslaget at indebære et umiddelbart mindreprovenu i 2022 på ca. 125 mio. kr. og ca. 100 mio. kr. efter tilbageløb og adfærd. I 2023 skønnes mindreprovenuet at udgøre 525 mio. kr. i umiddelbar virkning og 375 mio. kr. efter tilbageløb og adfærd,” står der i aftalen.

Flertal giver 5000 kroner skattefrit til pensionister

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter