95 procent af statens coronalån ser ud til at blive tilbagebetalt

71 pct. er betalt tilbage og 24 pct. er der indgået betalingsaftaler om. Men Gældsstyrelsen skal nu forsøge at få inddrevet coronalån for 1,5 mia. kr., efter at en ny betalingsfrist er overskredet.
Coronalån for 1,5 mia. kr. skal nu inddrives. | Foto: Thomas Borberg
Coronalån for 1,5 mia. kr. skal nu inddrives. | Foto: Thomas Borberg
af ritzau

Under coronakrisen tog knap 48.000 danske virksomheder et eller flere rentefrie coronalån.

95 pct. af det samlede beløb på godt 26,9 milliarder kroner er per 14. juni nu tilbagebetalt eller står til at blive betalt via en betalingsordning, fremgår det af en pressemeddelelse fra Skattestyrelsen.

1. juni var der anden frist for tilbagebetaling af coronalånene. Her er knap 19,2 milliarder kroner svarende til 71 procent nu blevet tilbagebetalt, viser styrelsens opgørelse.

Oven i det er der indgået betalingsaftaler for yderligere 24 procent af det samlede lånebeløb.

Dermed resterer blot 5 procent, der svarer til 1,4 milliarder kroner, som Gældsstyrelsen nu vil arbejde på at inddrive ”efter gennemført rykkerprocedure”.

Den første frist for tilbagebetaling var 1. april, hvor rentefrie moms og A-skattelån skulle tilbagebetales for 21,6 milliarder kroner. Ved anden frist 1. juni var det så A-skattelån for cirka 5,3 milliarder kroner, der skulle betales tilbage.

At så mange af statens coronalån nu er tilbagebetalt, ”vidner om, at ordningen har virket efter hensigten for langt størstedelen af virksomhederne”.

Det siger David Fjord Nielsen, fagdirektør i Skattestyrelsen, i pressemeddelelsen.

”De fik ekstraordinær adgang til likviditet i en svær tid og har efterfølgende haft både vilje og likviditetsmæssig mulighed for at betale pengene tilbage igen,” siger David Fjord Nielsen.

I forbindelse med coronalånene under perioden med coronavirus i Danmark har Skattestyrelsen dog også måtte politianmelde.

I alt er 76 personer blevet politianmeldt for svig eller forsøg på svig med låneordningerne, skriver styrelsen.

”I alt er der bremset uberettigede udbetalinger for mere end 12 millioner kroner,” lyder det i pressemeddelelsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter