Finansminister ser skifte i EU-landes tilgang til inflation

Høj inflation har ført til et skifte i mange EU-lande. Nu er der stigende opbakning til stram finanspolitik.
”Man ser, at det nu er nødvendigt, at man tager foden af speederen," siger finansminister Nicolai Wammen. | Foto: Jonathan Damslund
”Man ser, at det nu er nødvendigt, at man tager foden af speederen," siger finansminister Nicolai Wammen. | Foto: Jonathan Damslund
AF RITZAU

Danmark har fået ry for at være blandt EU’s ”sparsommelige fire”. Men i lyset af den stigende inflation er der ved at ske et stemningsskifte blandt EU-landene.

Nu stiller stadig flere EU-lande sig bag en stram finanspolitik. Det mener finansminister Nicolai Wammen (S) efter et ministermøde i Bruxelles tirsdag.

”Man ser, at det nu er nødvendigt, at man tager foden af speederen oven på, at vi under covid-19 så en række lande, der satte fut under kedlerne for at holde gang i økonomien. Nu er vi i en situation, hvor man skal passe på ikke at forværre inflationen,” siger Nicolai Wammen.

Du taler om et stemningsskifte. Vil det være nok til at få inflationen ned?

”Det vil i hvert fald være et vigtigt bidrag til, at man ikke skubber til en inflation, der er meget høj. I Danmark har vi også klart meldt ud, at finansloven bliver meget tilbageholdende. Og dermed også hjælpsom i forhold til ikke at skubbe på inflationstoget. Det oplever jeg, at en række kolleger i Europa også har som deres udgangspunkt. Det er et skifte i forhold til, hvor vi var for bare få måneder siden,” siger Nicolai Wammen.

Udmeldingen kommer på et tidspunkt, hvor centralbankerne kæmper med spørgsmålet om rentestigninger. De kan dæmpe inflationen, men vil samtidig ramme væksten og dermed også gøre ondt på virksomheder og husholdninger.

Finansministerens udmelding er derfor dårligt nyt for danskere, der måtte håbe på en yderligere hjælpende hånd fra regeringen til at betale regningerne.

”Vi har lavet en bred aftale, der betyder 5000 kroner ekstra til de pensionsister, som modtager ældrecheck. Men vi har også været klare omkring, at vi ikke kan tage byrden af folks skuldre, når den er så stor, som det vi ser i kølvandet på Putins krig i Ukraine. Det er et billede, man ser i hele Europa,” siger Nicolai Wammen.

”Jeg vil ikke give et bud på, hvornår det vender, men vi har et svært år her i 2022 med inflation. Man har set tidligere, at man nogle steder har været optimistisk i forhold til, hvornår vinden ville vende. Og så er man blevet skuffet,” siger Wammen, der regner med efter sommerferien at kunne sige mere om inflationens videre udvikling.

Regeringen ventes til august at fremlægge Økonomisk Redegørelse i forbindelse med offentliggørelsen af udspillet til ny finanslov.

Her er også regeringens opdaterede forventninger til økonomien og et nyt skøn for væksten. I den seneste Økonomiske Redegørelse fra maj forventede regeringen en vækst på 3,5 procent i 2022.

Advokat skal hjælpe regeringen med at tøjle tech-giganter

Energiøen får en halv milliard til at komme klogt fra start

EU-Parlamentet godkender omstridt direktiv om mindsteløn

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også