Minister forsvarer Arne-skat: "Den finansielle sektor var med til at køre økonomien i sænk"

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kan ikke holde ud, når finanssektoren brokker sig over forhøjet selskabsskat. Finans Danmark undrer sig over kritik.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). | Foto: Jens Dresling
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). | Foto: Jens Dresling

Den danske finanssektor har kritiseret regeringen for at lade en forhøjet selskabsskat til branchen finansiere retten til tidlig pension - kendt som Arne-pension.

I regeringen mener beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), at det er rimeligt, og han kan ”ikke holde ud”, når finanssektoren brokker sig over det, siger han i et interview med Berlingske.

”Det er det, fordi den finansielle sektor i meget vid udstrækning var med til at køre økonomien i sænk før og under finanskrisen, hvor mange lønmodtagere måtte samle regningen op.”

”Nu, hvor sektoren har haft en overnormal profit i en længere årrække, må den også bidrage med sin andel til, at nogle af de lønmodtagere får en mere retfærdig tilbagetrækning,” siger han til Berlingske.

I finanssektorens største interesseorganisation, Finans Danmark, undrer adm. direktør Ulrik Nødgaard sig over Peter Hummelgaards kritik.

Han siger til Berlingske at sektoren allerede bidrager til samfundet med selskabskat, ved at betale for udrulningen af NemID og MitID og også hjalp mange virksomheder under coronakrisen.

Han påpeger samtidig, at staten har haft et overskud på 17 mia. kr. fra de bankpakker, som blev givet under finanskrisen.

Arne-pensionen koster cirka 3,6 mia. kr. om året og bliver bl.a. finansieret ved en forhøjet selskabsskat på finansielle virksomheder, der næste år bliver sat op fra 22 pct. til 25,2 pct. og året efter til 26 pct.

Det vil indbringe 1,26 mia. kr. i statskassen, når den er fuldt indfaset og er dermed det største delelement i finansieringen.

Derudover er aftalen finansieret af et loft over fradrag for direktørlønninger, lagerbeskatning af avancer på ejendomme rettet mod ejendomssektoren, hvoraf sidstnævnte ikke er på plads endnu, og besparelser på kommunernes beskæftigelsesindsats.

Venstre varslede i sidste uge, at man freder Arne-pensionen, som partiet ellers har været modstander af, siden Socialdemokratiet lancerede forslaget.

Det er uklart, om partiet vil arbejde for en anden finansiering af pensionen, hvis flertallet skifter efter næste folketingsvalg, men Venstre vil inden valget præsentere en 2030-plan, fortalte beskæftigelsesordfører Hans Andersen i sidste uge til FinansWatch.

Finanssektoren tabte slag om Arne-skat – men holder øjnene åbne for kattelem

Venstre freder Arne-pensionen: Den er kommet for at blive

Nordea sætter tal på regning for Arne-skatten

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også