SF og IDA vil skrue kraftigt op for indsats mod cyberangreb

Det halter med den digitale sikkerhed i Danmark, mener SF og Ingeniørforeningen IDA. De lancerer nu et fælles udspil, der skal lave om på det.
"Vi er et af de mest digitale lande i verden, og derfor er vi også nødt til at beskytte os mere,” lyder det fra SF’s formand, Pia Olsen Dyhr. | Foto: Claus Bech
"Vi er et af de mest digitale lande i verden, og derfor er vi også nødt til at beskytte os mere,” lyder det fra SF’s formand, Pia Olsen Dyhr. | Foto: Claus Bech

Både den offentlige sektor og private virksomheder skal rustes til at klare sig mod fjendtlige cyberangreb, lyder det fra SF og Ingeniørforeningen IDA i et fælles udspil.

”Både Rusland og Kina er meget aktive i forhold til cyberangreb. Vi er et af de mest digitale lande i verden, og derfor er vi også nødt til at beskytte os mere,” siger SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, til Radio4 med henvisning til, at Danmark ligger på en 16.-plads i forhold til cybersikkerhed i verden.

40 procent af de offentlige myndigheder og 65 procent af de små- og mellemstore virksomheder har således ikke styr på deres sikkerhed digitalt ifølge Pia Olsen Dyhrs udtalelser til Radio4.

Forslagene i det nye udspil tæller alt fra at styrke cybersikkerhedskurser både i det offentlige og private, til at udbrede mærkningsordningen D-mærket, øge sikkerhedstilsynet med kommuner og regioner samt at styrke cybersikkerheden i forsvarsindustriens digitale materiel og at indføre krav om It-sikkerhed i forbindelse med alle offentlige indkøb.

Civilsamfundet halter efter

Derudover skal kvalificerede ansøgere – danske såvel som udenlandske – ikke længere kunne afvises på IT-Universitet, fysik-uddannelsen og de relevante ingeniøruddannelser.

Ifølge cybersikkerhedsforsker ved DIIS Tobias Liebetrau indeholder udspillet mange brugbare elementer. Men han undrer sig over, at tiltagene primært er målrettet civilsamfundet og ikke militæret og det private marked for cybersikkerhed.

”Der er jo ikke er så meget fokus på, hvor truslen kommer fra. Kan vi på en eller anden måde stoppe eller imødegå de her cybertrusler tidligere og gå til roden af problemerne og forsøge at stoppe angrebene?” siger han.

Pia Olsen Dyhr er enig i, at der også skal investeres mere på den militære banehalvdel:

”Men der, hvor vi halter efter, er på den civile del. Vores militære IT-fok er faktisk ret langt fremme,” siger SF-formanden.

Danske havne oplevede ”uregelmæssig” cyberaktivitet efter Ruslands invasion

Center for Cybersikkerhed hæver trusselsniveauet for flere sektorer

Krigen i Ukraine øger risikoen for cyberangreb

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter