Datatilsynet fastholder Chromebook-afgørelse mod Helsingør

Tilsynet fastholder det forbud mod Chromebooks, der har været gældende siden midten af juli. Afgørelsen kan få store konsekvenser for landets øvrige kommuner.
Foto: Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

Skolebørn i Helsingør skal lade deres Chromebooks blive i taskerne. Det meddeler Datatilsynet nu, efter at have gennemgået den konsekvensanalyse, som Helsingør kommune afleverede tidligere på måneden.

”Efter Datatilsynets vurdering har kommunen fortsat ikke dokumentereret, at den har nedbragt de høje risici, der er for børnene i kommunens skoler,” skriver Datatilsynet i afgørelsen.

Sagen omhandler især Google Workspace, der er den pakke af løsninger, som Google stiller til rådighed til sine brugere, både private, i erhvervslivet og til skolerne. Det er den pakke, der rummer Gmail, Docs og Sheets og mange andre funktioner.

”Vi kan hver især som voksne mennesker frit vælge, hvilke digitale tjenester vi har lyst til at bruge, men børn skal nu engang benytte de redskaber, som folkeskolerne stiller til rådighed for dem. Og derfor er det vigtigt, at kommunerne sikrer sig, at børnenes oplysninger ikke bliver brugt til andre formål end dem, folkeskoleloven giver mulighed for - eksempelvis markedsføring, profilering eller produktudvikling,” skriver Allan Frank, der er it-sikkerhedsspecialist hos Datatilsynet.

Google bruger data til egne formål

Et stridspunkt er blandt andet, at Helsingør betrager Google som databehandler, mens Datatilsynet betrager Google som dataansvarlig, fordi Google anvender data om brugerne til egne formål.

Forbuddet gælder kun for Helsingør kommune, men mange andre kommuner vil blive nødt til at tage bestik af situationen og ændre kurs om brugen af Chromebooks. Det bliver omfattende, fordi de prisbillige maskiner bruges adskillige steder i Danmark.

Tilsynet forbyder dog ikke brugen af Chromebooks permanent, men stiller en række krav, hvis brugen skal fortsætte. Blandt andet skal Google og Helsingør i fællesskab blive enige om, hvordan brugen lovliggøres i forhold til GDPR-reglerne.

”Sammenfattende er det Datatilsynets vurdering, at Helsingør Kommune ikke kan nedbringe risikoen til et acceptabelt niveau uden ændringer i kontraktgrundlaget og den teknologi, kommunen har valgt at bruge,” står der i afgørelsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter