Departementschef Barbara Bertelsen får advarsel for rolle i minksag

Bertelsen bidrog til ”forceret” proces og tjekkede ikke lovgrundlag, da mink skulle aflives ifølge kommission.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
AF RITZAU

Statsminister Mette Frederiksen (S) tildeler departementschef Barbara Bertelsen en advarsel for hendes rolle i minksagen.

Det fremgår onsdag af en pressemeddelelse fra Statsministeriet.

”Du var departementschef i Statsministeriet, som havde en styrende rolle i forhold til beslutningen om aflivning af alle mink i Danmark.”

”Under de konkrete omstændigheder burde (du, red.) have rejst spørgsmålet om hjemmel,” lyder det i afgørelsen.

Minkkommissionen konkluderede 30. juni, at Bertelsen har medvirket til ”brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet” i forbindelse med et pressemøde 4. november 2020.

På pressemødet meldte regeringen ud, at flere millioner mink skulle aflives af frygt for en mutation af coronavirus i mink, der i yderste konsekvens kunne svække vacciner.

Bertelsen bidrog til en ”forceret” proces frem for at undersøge, om lovgrundlaget for at aflive alle mink var på plads, hvilket det ikke var.

Advarslen onsdag sker på baggrund af en indstilling fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen. Den har undersøgt embedsmændenes rolle.

For Barbara Bertelsen vil der ikke være yderligere ansættelsesretlige konsekvenser. I afgørelsen lyder det, at kommissionen ikke anvender ordet ”kritisabel” om hendes rolle.

Om Statsministeriets rolle, som hun står i spidsen for, hed det, at det havde handlet ”meget kritisabelt”.

Bertelsen tager advarslen til efterretning og kalder den ”alvorlig”.

”Det tager jeg selvfølgelig alvorligt. Jeg har nu modtaget afgørelsen i min sag, der betyder, at jeg har modtaget en advarsel jævnfør tjenestemandsloven. Den har jeg taget til efterretning og accepteret,” siger hun i en udtalelse.

Mette Frederiksen har tidligere sagt, at sagen for hende handler om tillid.

”Jeg har tillid til departementschefen i Statsministeriet, ligesom jeg i øvrigt har til alle embedsmænd, der er ansat af staten,” sagde Frederiksen.

Det har mødt kritik fra flere sider i Folketinget, at ti embedsmænd har fået lov at arbejde videre, mens deres sag blev vurderet.

Kommissionen skriver i sin beretning blandt andet, at Statsministeriet ”indtog en overordnet og styrende rolle i den forcerede proces”, som førte til pressemødet 4. november 2020.

”Samlet er det kommissionens vurdering, at Statsministeriet har handlet meget kritisabelt i forløbet, som førte til den grove vildledning af minkavlere og offentlighed og den klart ulovlige instruks,” står der i beretningen fra juni.

Kommissionen lægger til grund, at Bertelsen ikke var bekendt med, at der manglede grundlag til aflivning af alle mink.

Men derefter hedder det:

”Bertelsen, der selv er jurist, burde havde rejst spørgsmålet om hjemmel over for ressortministeriet.”

Der indledes desuden en disciplinærsag mod rigspolitichef Thorkild Fogde og departementschef i Miljøministeriet Henrik Studsgaard. Begge fritages fra tjeneste.

Departementschef i Justitsministeriet Johan Legarth modtager en irettesættelse.

Dato sat for dom i Bech-Bruun-sag

Grundfos forlader russisk marked med kæmpetab

Nu starter forhandlinger om ny psykiatriplan: Virksomheder har ønskesedlen klar

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også