PolicyWatch

Folketingsflertal øger vindkapacitet på Bornholm

Der er indgået aftale om at udvide den kommende energiø på Bornholm fra 2 til 3 GW. Samtidig forbindes anlægget med Tyskland, ligesom der er indgået aftale om at dele omkostninger og gevinster.

Foto: Siemens Gamesa

Der er skruet op for ambitionerne ved Bornholm. Et politisk flertal har nemlig aftalt, at Energiø Bornholm skal udvides fra 2 til 3 GW, og møllerne skal fortsat være idriftsat i 2030.

Ydermere fremgår det af en meddelelse, at der er indgået en politisk aftale mellem Danmark og Tyskland om et kabel, der skal forbinde den kommende energiø med nabolandet mod syd. På den måde vil det være muligt at sende strøm fra energiøen til det tyske elnet, hvorfra strømmen kan flyttes videre ud i Europa.

”Med udvidelsen af Energiø Bornholm og forbindelsen til Tyskland skruer vi op for udbygningen af vedvarende energi. Det er afgørende for klimaet, men også helt afgørende for Europas energiuafhængighed fra Rusland. Det understreger endnu en gang Danmarks rolle som globalt grønt foregangsland,” udtaler Dan Jørgensen, der er klima-, energi- og forsyningsminister i en meddelelse.

Deler omkostningerne

Aftalen med Tyskland betyder også, at omkostningerne – og gevinsterne – forbundet med energiøen bliver ligeligt fordelt mellem de to lande. Dermed står Danmark ikke alene med regningen for infrastrukturen.

”Det dansk-tysk samarbejde er et flagskibsprojekt. Den grønne strøm fra Energiø Bornholm vil supplere den nationale strømproduktion og reducere vores afhængighed af at importere fossil energi. Med sådanne projekter, indgået med vores europæiske partnere, indfrier vi to mål på samme tid: europæisk energisikkerhed og klimaneutralitet,” lyder det fra Robert Habeck, der er Tysklands økonomi- og klimaminister.

Den konkrete og specifikke udformning af aftaleindholdet vil nu blive aftalt mellem Energinet og den tyske pendant 50Hertz.

Bag aftalen om udvidelsen står regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet

EU-lovgivere opfordrer til nyt samarbejde om energiøer

Udvidet energiø møder bornholmsk modstand

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier