Professorer opfordrer til at øge ATP's investeringsfrihed yderligere efter stort tab

ATP tabte stort på sine investeringer i første halvår. Derfor er det værd at overveje, om ATP’s manøvrerum skal ændres yderligere, skriver Henrik Ramlau-Hansen, lektor på CBS, og Jesper Rangvid, professor på CBS, i et debatindlæg i Børsen.
Jesper Rangvid, professor i finansiering ved CBS, opfordrer sammen med kollegaen Henrik Ramlau-Hansen til at overveje at give ATP større investeringsfrihed. | Foto: Stine Bidstrup/ERH
Jesper Rangvid, professor i finansiering ved CBS, opfordrer sammen med kollegaen Henrik Ramlau-Hansen til at overveje at give ATP større investeringsfrihed. | Foto: Stine Bidstrup/ERH

ATP tabte 57,6 mia. kr. på sine investeringer i første halvår, og hvis resultatet skal vendes, bør man overveje at give ATP større investeringsfrihed f.eks. ved at gøre en mindre del af den eksisterende opsparing garanteret.

Sådan lyder det i et debatindlæg i Børsen fra Henrik Ramlau-Hansen, lektor på CBS, og Jesper Rangvid, professor i finansiering på CBS.

”ATP er en supertanker, som det tager tid at vende. Man kan derfor overveje, om der er behov for yderligere ændringer,” skriver de to CBS-folk i indlægget.

ATP’s store tab var ifølge lektoren og professoren ikke uforudsigeligt. ATP gearer sine investeringer, altså investerer for lånte penge. Det har været en god strategi siden finanskrisen, men det øger også risikoen, hvilket første halvår har bevist, lyder det i indlægget.

Det samme sagde Jesper Rangvid til FinansWatch, kort efter ATP’s halvårsregnskab var blevet offentliggjort.

ATP deler groft sagt sin formue i henholdvis afdækningsporteføljen, som skal sikre, at pengetanken altid kan udbetale pensioner til sine medlemmer, og bonuspotentialet, som skal skabe afkast via investeringsporteføljen, og som ved halvårets udgang lød på 108,4 mia. kr.

Investeringsporteføljen var ved udgangen af halvåret godt tre gange så stor, hvilket netop det skyldes, at ATP låner penge fra afdækningsporteføljen.

”Når det går godt, så går det ekstra godt med den model. Det har ATP levet højt på de sidste ti år. Men nu viser det sig, hvor risikabel modellen er,” sagde Jesper Rangvid i den forbindelse.

Indtil 2021 skulle 80 pct. af danskernes indbetaleringer til ATP sendes direkte i afdækningsporteføljen, mens 20 pct. gik til bonuspotentialet . Den nye ATP-lov har skruet på fordelingen, så kun 60 pct. skal sendes i afdækningsporteføljen.

Professor kritiserer ATP’s investeringsresultat: Dobbelt så stort tab som alle andre

Flertal vil lægge ATP i strammere tøjler efter lancering af fond for eksterne investorer

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også