DF vil lade pensionen stige med inflationen

Dansk Folkeparti præsenterer forud for årsmøde et ældreudspil, der indeholder en stigning i pensionen.
Morten Messerschmidt, formand for Dansk Folkeparti. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Morten Messerschmidt, formand for Dansk Folkeparti. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Dansk Folkeparti vil som del i et nyt ældreudspil lade folkepensionen og førtidspensionen stige i samme takt som de generelle prisstigninger.

Altså skal beløbet for de to overførselsindkomster stige med inflationen. Det fortæller DF’s formand til Kristeligt Dagblad dagen før partiets årsmøde i Herning.

I august var inflationen på knap ni procent.

”Staten tjener jo rigtig mange penge på prisstigningerne via moms, punktafgifter og så videre. Vi vil gerne have de penge ud igen, og de ældre skiller sig ud ved, at de har forladt arbejdsmarkedet og ikke kan arbejde tre timer mere om ugen for at kompensere for stigningerne,” siger Morten Messerschmidt til Kristeligt Dagblad.

Avisen har bedt den borgerlig-liberale tænketank Cepos regne på, hvad sådanne stigninger vil koste staten. Ifølge de beregninger vil forslaget alene i år have givet en ekstra udgift på syv milliarder kroner efter skat.

Morten Messerschmidt mener dog ikke, at udgiften vil være vedvarende. Han siger ifølge Kristeligt Dagblad, at han tror på, at perioden med de høje priser kun vil være aktuelt i en kortere overgangsperiode.

Han begrunder også sit forslag med, at han mener, det er uacceptabelt, hvis folk skal acceptere en udhulning af reallønnen.

Ud over en forhøjelse af pensionen mener DF, at alle borgere over 80 år skal have ret til en plejehjemsplads og faste hjemmehjælpere.

Og så skal alle ældre ifølge udspillet have ret til to timer med valgfri hjælp om måneden fra en offentlig eller privat leverandør.

Ifølge Cepos vil det forslag - hvis alle ældre benytter sig af det - koste op til seks milliarder kroner om året.

Ældresagen ser positivt på DF’s forslag. Organisationen har selv i august været ude med ønsket om at lade pensionen stige i lyset af den høje inflation.

Finanstilsynet sender bekymringsbrev til pensionsselskaberne

ATP efter kritik: Vi har bevist vores værd med afkast på 142 mia. kr. over fem år

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også